Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A szakolyi biomassza-erőmű, Magyarország egyetlen zöldmezős bioenergetikai beruházásának tulajdonos és működtető cége is csődeljárást kért maga ellen az elmúlt hónapokban. A fő tulajdonos Liget Bionergia Művek Energiatermelő és Szolgáltató Kft.-nél idén januárban kezdődött el a csődeljárás, az elmúlt napokban pedig a hitelezők megszavazták annak folytatását október 31-ig − tájékoztatta a Napi Gazdaságot Pál Krisztina végelszámoló, a Mininvest Zrt. munkatársa. Az erőművet működtető, a Liget többségi tulajdonában álló Dél-nyírségi Bioenergia Művek Energiatermelő (DBM) Zrt. pedig június 21-én kért csődvédelmet. A Liget kötelezettségeinek több mint háromnegyedét beszállítói tartozások teszik ki, míg a DBM esetében a két nagy hitelezővel, a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) és a K&H Bankkal kell megegyezniük, amelyek az erőmű 2009-es indulása előtt körülbelül 42 millió euró szindikált hitelt nyújtottak a cégnek. A késedelmi kamatokkal együtt mintegy 50 millió euróval (jelenleg több mint 14 milliárd forint) tartozik a cég a két banknak − mondta lapunknak Imre Gyula, a DBM igazgatóságának elnöke, a Liget és annak tulajdonosa, az Associated Networks Kft. ügyvezetője.

A Ligetbe tavaly novemberben lépett be új befektetőként Imre Gyula holdingcége, az Associated Networks, amely a Ligeten keresztül 97,5 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik a DBM-ben. A másik tulajdonos a Gea EGI Zrt., amelynek a kezdetek óta van részesedése az erőműben, annak egyik fővállalkozója volt.

Az erőmű hiteleiről december óta tárgyalnak a bankokkal. Az erőmű 2012 februárja előtt nem termelt, az utóbbi öt hónapban indult újra a korábbi menedzserekkel és alkalmazottakkal. A beszállítókkal Imre Gyula tájékoztatása szerint februárban megegyeztek a korábban felhalmozott tartozásokról, azóta folyamatosan szállítanak az erőműnek. Az erőművet valószínűleg azért nem tudták megfelelően működtetni a korábbi tulajdonosok, mert a kölcsönöket terhelő kamatok nagymértékben megnőttek és mert nem tudták a folyamatos termelést biztosítani − mondta Imre Gyula, aki azt is hozzátette, hogy jelenleg az erőmű fenntartható módon működik, a termelésből befolyó bevétel elég a fenntartási költségekre, alapanyagokra, bérre, a hitel kamataira és az adózási kötelezettségekre. A cég eddig uniós forrást csak egy 200 millió forint értékű KEOP-pályázat keretében vett igénybe, amelynek célja a munkahelyteremtés és azok megtartása volt, az alkalmazottak számát megtartották, viszont a béreket hónapokon át nem fizették ki, amíg nem működött az erőmű. A béreket február óta rendszeresen fizetik, az alkalmazottak száma jelenleg 56 fő − mondta Imre Gyula.

Az erőműhöz kapcsolódó cégek adatai (2011, millió forint)
DBM Zrt.Liget Bioenergia Művek Kft.Associated Networks Kft.Intrex-Projekt Kft.
Értékesítés nettó árbevétele181,297,700,7
Üzemi tevékenység eredménye−1 304,7−31,0−0,40,3
Adózás előtti eredmény−1 325,1−31,2−3,40,3
Mérleg szerinti eredmény−1 325,1−31,3−3,40,3
Saját tőke92,3823,5−2,90,4
Kötelezettségek14 704,5276,6199,62,5
Rövid lejáratú kötelezettségek2 091,1276,6199,62,5
Hosszú lejáratú kötelezettségek12 613,4000
Forrás: Forrás: Opten, E-beszámoló portál

Az erőműhöz kapcsolódó két csődeljárás lezárása most az elsődleges cél, ez Imre Gyula szerint szeptember végén vagy október elején megtörténik. A hitelező bankok, amelyeknek opciós joga van a részvényekre, engedélyezték, hogy a DBM teljes részvénypakettjét az új befektető cégcsoport vásárolja fel, a jövőben az erőmű tulajdonosa várhatóan az Imre Gyula tulajdonában álló Intrex-Projekt Kft. lesz. Erre azonban 2012. december 31-ig mindenképp várni kell, akkor jár le ugyanis a Liget széndioxidkvótáról kötött államközi szerződése − mondta Imre Gyula.