Csődvédelembe menekült a mintaerőmű üzemeltetője is

December óta folyamatosan zajlik az egyeztetés a szakolyi erőmű tulajdonos és üzemeltető cégének új befektetője és a hitelezők között. A cégek csődeljárást kezdeményeztek, a hitelező bankokkal és beszállítókkal az ősz elején sikerülhet megegyezni, az év végétől pedig akár újabb átalakítások is várhatók az erőmű tulajdonosi körében.
Ámon Kata, 2012. július 26. csütörtök, 13:59
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A szakolyi biomassza-erőmű, Magyarország egyetlen zöldmezős bioenergetikai beruházásának tulajdonos és működtető cége is csődeljárást kért maga ellen az elmúlt hónapokban. A fő tulajdonos Liget Bionergia Művek Energiatermelő és Szolgáltató Kft.-nél idén januárban kezdődött el a csődeljárás, az elmúlt napokban pedig a hitelezők megszavazták annak folytatását október 31-ig − tájékoztatta a Napi Gazdaságot Pál Krisztina végelszámoló, a Mininvest Zrt. munkatársa. Az erőművet működtető, a Liget többségi tulajdonában álló Dél-nyírségi Bioenergia Művek Energiatermelő (DBM) Zrt. pedig június 21-én kért csődvédelmet. A Liget kötelezettségeinek több mint háromnegyedét beszállítói tartozások teszik ki, míg a DBM esetében a két nagy hitelezővel, a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) és a K&H Bankkal kell megegyezniük, amelyek az erőmű 2009-es indulása előtt körülbelül 42 millió euró szindikált hitelt nyújtottak a cégnek. A késedelmi kamatokkal együtt mintegy 50 millió euróval (jelenleg több mint 14 milliárd forint) tartozik a cég a két banknak − mondta lapunknak Imre Gyula, a DBM igazgatóságának elnöke, a Liget és annak tulajdonosa, az Associated Networks Kft. ügyvezetője.

A Ligetbe tavaly novemberben lépett be új befektetőként Imre Gyula holdingcége, az Associated Networks, amely a Ligeten keresztül 97,5 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik a DBM-ben. A másik tulajdonos a Gea EGI Zrt., amelynek a kezdetek óta van részesedése az erőműben, annak egyik fővállalkozója volt.

Az erőmű hiteleiről december óta tárgyalnak a bankokkal. Az erőmű 2012 februárja előtt nem termelt, az utóbbi öt hónapban indult újra a korábbi menedzserekkel és alkalmazottakkal. A beszállítókkal Imre Gyula tájékoztatása szerint februárban megegyeztek a korábban felhalmozott tartozásokról, azóta folyamatosan szállítanak az erőműnek. Az erőművet valószínűleg azért nem tudták megfelelően működtetni a korábbi tulajdonosok, mert a kölcsönöket terhelő kamatok nagymértékben megnőttek és mert nem tudták a folyamatos termelést biztosítani − mondta Imre Gyula, aki azt is hozzátette, hogy jelenleg az erőmű fenntartható módon működik, a termelésből befolyó bevétel elég a fenntartási költségekre, alapanyagokra, bérre, a hitel kamataira és az adózási kötelezettségekre. A cég eddig uniós forrást csak egy 200 millió forint értékű KEOP-pályázat keretében vett igénybe, amelynek célja a munkahelyteremtés és azok megtartása volt, az alkalmazottak számát megtartották, viszont a béreket hónapokon át nem fizették ki, amíg nem működött az erőmű. A béreket február óta rendszeresen fizetik, az alkalmazottak száma jelenleg 56 fő − mondta Imre Gyula.

Az erőműhöz kapcsolódó cégek adatai (2011, millió forint)
DBM Zrt.Liget Bioenergia Művek Kft.Associated Networks Kft.Intrex-Projekt Kft.
Értékesítés nettó árbevétele181,297,700,7
Üzemi tevékenység eredménye−1 304,7−31,0−0,40,3
Adózás előtti eredmény−1 325,1−31,2−3,40,3
Mérleg szerinti eredmény−1 325,1−31,3−3,40,3
Saját tőke92,3823,5−2,90,4
Kötelezettségek14 704,5276,6199,62,5
Rövid lejáratú kötelezettségek2 091,1276,6199,62,5
Hosszú lejáratú kötelezettségek12 613,4000
Forrás: Forrás: Opten, E-beszámoló portál

Az erőműhöz kapcsolódó két csődeljárás lezárása most az elsődleges cél, ez Imre Gyula szerint szeptember végén vagy október elején megtörténik. A hitelező bankok, amelyeknek opciós joga van a részvényekre, engedélyezték, hogy a DBM teljes részvénypakettjét az új befektető cégcsoport vásárolja fel, a jövőben az erőmű tulajdonosa várhatóan az Imre Gyula tulajdonában álló Intrex-Projekt Kft. lesz. Erre azonban 2012. december 31-ig mindenképp várni kell, akkor jár le ugyanis a Liget széndioxidkvótáról kötött államközi szerződése − mondta Imre Gyula.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2012.07.27 06:31

@Zodiakus:
Nanana, hátrább az okoskodással, figyelemfelhívó kérdésről nem hallottál még? Különben is, nem a rejtély fennállása a valódi kérdés, hanem hogy miféle korcs világban kerülhet valami ennyire távol egy egészséges működéstől.

@rigolya:
Á-á-á-ááá, ácsi, lassan a testtel. Ez az erőmű biomassza tüzelésűként megújuló kategóriába tartozik, és mint ilyen, a KÁT rendszer vonatkozik rá, vagyis a megfelelő engedélyek birtokában KÁT mérlegköri tag. A mérlegköri felelős MAVIR-nak törvényi kötelezettsége az ilyen erőművek kényére-kedvére megtermelni szándékozott energia menetrendi szintű betervezésére az országos felhasználásba, és az átvevő kereskedők számára kiosztani az átvétel költségeit. Persze a pillanatnyi fizikai megvalósulás mindig kicsit más, mint a tervezett, pár százalékot eltér, ebből adódóan vannak korrekciós tételek, de ha a MAVIR önkényesen megpróbálná ezt túlsúlyozva ráterhelni egyetlen erőműre, abból olyan fejhullás lenne, amit ez az ország még nem látott.
Maradjunk annyiban, hogy 2011-ben a biomasszás 20 MW-nál kisebb erőműveknek csúcsidőszakban 33,35, völgyidőszakban 29,84, mélyvölgyben pedig 12,18 Ft/kWh-ért átveszik a portékájukat. Abból ítélve, hogy a 19,8 MW-ot évi 142 GWh-ra tervezték be, mélyvölgyben nem sokat termeltek volna, úgyhogy vegyük úgy, hogy 30 Ft/kWh simán kijön, negatív pótdíjakkal együtt.
Ehhez képest értékesítésből származott 181,2 millió bevétel, ez 6 GWh-nak felel meg. Ha pontos adatok hiányában kihagyjuk, hogy a gőzkörfolyamatból származó hulladékhőt is hasznosítani tudják további bevételekért. Na ez az egyik.
A másik az, hogy közben lett 1,3 milliárd üzemi eredményük, vagyis üzemi költségük lett 1,5 milliárd. Mégis mire? Nem tudom milyen konstrukcióban állt rendelkezésükre az energiafűz stb. ültetvény, de arról volt szó, hogy más gyárak fűrészporát és hasonlókat is fognak tüzelni. Most akkor mi van? Megvették előre a fűrészport, nem használták, és elvitte a szél? Saját volt az energiafűz, és nem használták? Akkor miért csak 92 millió a tőke? Vagy elvitte egy árvíz?
Szóval a talányok és/vagy felállásban a következők. Ki mosta ki a pénzét erőműnek álcázva? Melyik kormánytag parancsolta meg a projekt megfojtását a MAVIR-nak és a MEH-nek? Ki csempészett át a román határon a hátsó felében 160 tonna lopott energiafűzet?
Egyébként kicsit el vagy tévelyedve. Már neem azok az idők járnak, amikor az MVM köreiben egyszerű volt megterveztetni a tutit és megtalálni a felelősöket (ha valakinek elég sok hatalma vagy elég kevés esze volt hozzá, hogy vállalkozzon erre). Diverzifikált piac van. Most azért, mert kizárólag az MVM épít egy bizonyos feszültségszint fölött az országban vezetéket és állomást, még nem lesz semmi. Megépült most 80 km 400 kV, 6 milliárd, napuff. A kereskedelem már áldásos versenypiaci környezet. Az RWE például saját mérlegkört tart fent a MÁSZ-on át. Úgy tippelem oda termel a Mátra, Kelenföld, Kispest, Újpest, stb, és onnan vesz elég sokat az ELMŰ-ÉMÁSZ, évi 12-13 TWh fordul meg benne. Végülis csak 300 milliárd forint, a magyar forgalom harmada-negyede.
Noigen, ebben a világban élt a Tisza II, kár érte, sajnos öreg volt. A Tiszapalkonya meg a Borsod mondjuk még rosszabb volt, azokért annyira nem kár. Ugyanis ha nem képesek őket modernizálni, akkor muszáj vagyunk cseh-osztrák-ukrán importra támaszkodni, ha ragaszkodunk a mostani áramárhoz. Most már áramtőzsdénk van, mint a húdeügyes németeknél, a drága egyszerűen kihullik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.26 18:38

@elmufioka: Olcsóbb az ukrán atomenergia. Az MVM nem vett elég áramot. Így zártak be a tiszaújvárosi erőművek is, bár azok legalább öregek voltak. Úgy látszik, itt is igaz lesz a hoteliparban emlegetett "a 3. tulajdonos képes nyereségre" dolog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2012.07.26 18:18

@elmufioka: Sajnálom hogy nem látsz a számok mögé.Pedig ott van kristálytisztán!!!
Elfelejtettek valami jó zsírosat építtetni a Fidesz udvari beszállítóival.Ezért halálra ítélték magukat.
Magyarul nincs olyan rublika a kimutatásban hogy a Fidesz pénztárba befizetett összeg.
Van még kérdésed???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.07.26 17:25

Valaki elárulhatná nekem, hogy ebből:
http://www.agroline.hu/hir/epul-vardai-biogaz-eromu-bioeromu-szakolyban
hogy lett 181 milliós éves bevételű élőhalott üzem. Ugyanis ez azt jelenti, hogy a generátorok tavaly nagyságrendileg 300 órát jártak. De közben felmerült valami 1,5 milliárd üzemi jellegű költségük. Ennyire nem számolhatták el a beruházók, és ennyire nincs válság!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.26 16:13

@SzaszaG: Ami bio, az drágább vagy támogatottabb, vagy csak kevesebb állami bevételt hoz. Fújj! Az USA szerint sincs globális felmelegedés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html