Csődvédelmet kér a Vegyépszer Hungária Zrt.

A gazdasági válság teljesen megrendítette az egykor "bezzeg"-cégnek tartott építőipari vállalkozást, ami után a Vegyépszer Hungária Zrt. most csődvédelmet kért.
Diószegi József, 2011. május 9. hétfő, 18:22
Fotó: Napi.hu

A Vegyépszer Hungária Zrt. a mai napon csődvédelmet kért - jelentette be közleményében a cég. Az önhibáján kívül nehéz pénzügyi helyzetbe került cég célja megoldást találni a konszolidációra, a kötelezettségek és a hitelezői igények rendezésére.

A Vegyépszer az egyik legnagyobb múltú magyar építőipari vállalkozás, amely az elmúlt másfél évtizedben főként nagyberuházásokban töltött be kiemelkedő szerepet. Stabil szakmai hátterével, megbízható, magas színvonalú tevékenységével az ágazat egyik meghatározó cégévé vált. A gazdálkodási feltételek romlása, az építőipar nagymértékű visszaesése, az ehhez kapcsolódó, az ágazatot érintő általános pénzügyi nehézségek azonban a Vegyépszert is súlyosan érintették. A cégvezetés a lehetőségekhez képest mindent megtett annak érdekében, hogy a vállalatot és tevékenységét átstrukturálva, új piacokat keresve biztosítsa a működőképességet.

A gazdasági világválság elmélyülése azonban a már amúgy is a túlélésért küzdő építőipart végképp az összeomlás szélére juttatta. A világgazdasági recesszió hatására jelentősen megváltozott banki finanszírozási feltételrendszer az ágazat számos más szereplőjéhez hasonlóan a Vegyépszert sem kímélte. A cég hazai építőipari gondjairam megoldást kínáló mintegy 80 milliárd Ft értékű líbiai nagyberuházást az arab világot megrázó váratlan polgárháború kitörése és eszkalálódása
kudarcra ítélte.

Nem maradt más lehetőség a cég számára, mint a csődvédelem, hogy a törvény által biztosított jogi garanciák mellett a hitelezőkkel megegyezésre jusson. Ez egyben esélyt ad a szakmai értékek megmentésére és a
folyamatban lévő projektek befejezésére egyaránt.

HOZZÁSZÓLÁSOK