BUX
37350

Csődvédelmet kért az Ulpius könyvkiadó

Az Ulpius-ház Könyvkiadó csődvédelmet kért maga ellen. Az Index úgy tudja, hogy erre egy ügyvezetőváltás után került sor. A csődvédelem nem azt jelenti, hogy egy vállalkozás tönkrement, és végleg bezár, sokkal inkább egy utolsó lehetőség, amit a bajba került vállalkozás arra használhat, hogy helyreállítsa a fizetőképességét.

Inforádió, 2015. március 17. kedd, 18:50

Több, egymástól független piaci forrásból is úgy értesült az Index, hogy az Ulpius-ház Könyvkiadó csődvédelmet kért maga ellen.  A Céginfóban található mérlegadatok alapján egyébként egy prosperáló vállalkozásról van szó, igaz, az utolsó nyilvános mérleg csak a 2013-as állapotot tükrözi, azóta akár nagyot is változhatott a helyzet.

És hogy valószínűleg változott is, arra utal, hogy a Cégközlönyben elérhető nyilvános adatok szerint az Ulpius-ház Könyvkiadó és Szolgáltató Kft. március 10-én áthelyezte a Thurzó utcai székhelyét, azaz azt megszüntette, majd újat jegyeztetett be a Szent István körút 18. alatt. A telephelyek közül hármat töröltetett (Szent István körút 18., Kolosy tér 1., Margit körút 1.), ezek a címek megegyeznek a bolthálózatuk három tagjával. Amikor megkerestük az egyiket, azt mondták, hogy zárva tartanak, éppen leltároznak, nem tudják, hogy mikor fognak kinyitni megint.A cég 2013-ban viszont még sikeres évet zárt, az egymilliárd forintot nyaldosó eladósodottságát csökkenteni tudta, miközben az árbevétele dinamikusan emelkedve átlépte az 1,5 milliárd forintot. A nyeresége is növekvő pályán volt: a 2011-es 44 millió forint után 2013-ban már 120 milliót vihettek haza a tulajdonosok. Az Ulpius népszerű kiadó, olyan könyveket jelentetett meg, mint A szürke ötven árnyalata, Frei Tamás és Kepes András regényei, valamint a tulajdonába tartozó Képregény Nagyker Kft.-n keresztül többek között a Walking Dead-képregényeket. Induláskor főleg ponyvaregények és botránykönyvek fordításait adták ki, a kétezres évek közepétől azonban elkezdtek a magyar kortárs irodalommal is foglalkozni, többek között az Ulpius adta ki Gerlóczy Márton Igazolt hiányzás című regényét. A közhiedelemmel ellentétben egyébként a csődvédelem nem azt jelenti, hogy egy vállalkozás tönkrement, és végleg bezár. A csődvédelem sokkal inkább egy utolsó lehetőség, amit a bajba került vállalkozás arra használhat, hogy helyreállítsa a fizetőképességét. A csődvédelem idején a társaság haladékot kaphat a tartozásai rendezésére a hitelezőitől, vagy a számlái kifizetésére a partnereitől - ha sikerül velük alkut kötnie. A csődvédelem tehát szerencsés esetben úgy ér véget, hogy a vállalkozás tovább működhet. Ha nem létezne a csődvédelem, akkor bármelyik cég ellen azonnal felszámolási eljárás indulhatna bármilyen lejárt tartozása miatt, ami sokszor fölöslegesen okozna komoly károkat.További részletek az Index cikkében.