BUX

Csökkenhet a panellakások ára idén

A lakáspiacon nagyobb a kínálat, mint a kereslet, de ez általánosságban nem hatott az árakra, amely az infláció felett emelkedtek, és feltehetően idén is 4-5 százalékkal emelkednek.

NAPI Online, 2006. április 14. péntek, 08:14

Erősen indult az év a magyarországi lakáspiacon, még a szezonális visszaesésnek sem volt látványos jele az első hónapokban. A parlamenti választások ugyanakkor némi kockázati tényezőt jelentettek, hiszen ha bármelyik politikai oldalról a jelenlegi feltételek módosítását kilátásba helyező ígéretek hangzottak volna el (akár pozitív, akár negatív), az a keresletet jelentős mértékben mérsékelhette volna. A második forduló ugyan még hátravan, ám a szakemberek szerint az országgyűlési választások érdemben már nem befolyásolják a lakáspiac idei helyzetét.

A kereslethez képest ugyan tovább nő a kínálat a lakáspiacon, ám elemzők szerint ez még mindig bőven az egészséges szinten belül marad, a fejlesztőknek nincs miért aggódniuk. Fontos változás viszont a korábbi évek tendenciájához képest, hogy a rosszabb minőségű vagy elhelyezkedésű ingatlanok értékesítése már lassabban halad, a jó helyen lévő, reálisan beárazott lakásokat azonban ma is könnyen el lehet adni. Ezt támasztják alá az Elephant Holding Rt. tapasztalatai is: a társaság szerint egyáltalán nem mindegy, mikor szerez tudomást valaki egy új ingatlanfejlesztésről, a jobb lakásokat ugyanis igen gyorsan elkapkodják, ráadásul ha egy beruházás sikeres, a befektető akár 15-20 százalékkal is emelheti "menet közben" az árat.

Az elmúlt két-három évben a lakáspiac konszolidálódott, az árak valamivel az infláció feletti mértékben, tavaly például 4-5 százalékkal emelkedtek. Vélhetően nem lesz ez másként idén sem, bár ez az érték csupán általánosságban igaz, az átlag jelentős különbségeket, egyes esetekben jóval nagyobb mértékű emelkedést, másoknál pedig akár csökkenést is takarhat - mondta a NAPI Gazdaságnak Valkó Dávid, az Otthon Centrum Rt. vezető elemzője. Tovább nyílik az árolló, 2006 végére a 2 millió forintos négyzetméterár sem lesz unikum. Hasonló a helyzet a használt lakások piacán is, annyi eltéréssel, hogy az összességében inkább stagnáló árak még szélsőségesebb ingadozást takarnak, a panellakások esetében például nem lesz ritka az árcsökkenés.

A Duna House Kft. felmérése szerint mára szinte teljesen leáldozott az egyszobás garzonlakások népszerűségének, a lakásvásárlást tervezők mindössze 8 százaléka keres ilyen ingatlant. A leginkább keresett lakástípus jelenleg a másfél vagy az egy plusz két félszobás, bár ez nem feltétlen nagyobb lakást, hanem jobban kihasználhatót jelent, ugyanis a tapasztalatok szerint a vevők másfél szobát akár 35-40 négyzetméteres alapterületen is el tudnak képzelni. Emelkedik az árplafon is: a vásárlást tervezők 17 százaléka tudna maximum 10 millió forintot lakásvásárlásra fordítani, ez az arány tavaly 20 százalék felett volt. A 2005-ös 43 százalékos aránnyal szemben most 38 százalék azok aránya, akik 15 millió forintért vagy az alatt keresnek lakást.