Közel egy éve indította el a Médiatanács azt a folyamatot, amelynek eredményeként igazságos piaci versenykörnyezetet kíván teremteni a helyi és körzeti rádiók számára. Az átfogó reform 2012 januárjáig le is zárul, amikor a tanács 80 helyi és körzeti rádió műsorszolgáltatási szerződését hatósági szerződéssé alakítja át, és ennek során a szerződésben foglalt díjakat is felülvizsgálja. Az előzetes számítások szerint 68 rádiónak olcsóbb lesz a díja, 12 szolgáltatóé viszont nem változik, ezzel jövőre legalább 85 millió forinttal több  maradhat az érintett médiaszolgáltatók kasszájában.

Az előbbi megtakarítás az új díjszámítási módszernek is köszönhető, ami figyelembe veszi a vételkörzet nagyságát, a vételkörzetben élők számát és vásárlóerejét is.

A díjkönnyítéssel érintett frekvenciák köre - az 80 említett szereplőn felül - kiegészül a jelenleg pályáztatás alatt álló jogosultságokkal, ami összesen majdnem másfélszáz kisebb-nagyobb rádiós piaci szereplőt jelent. Ezek több mint 80 százalékánál a reform jelentős könnyítést eredményez. A Helyi Rádiók Országos Egyesülete (HEROE) álláspontja szerint a helyi rádiók számára a piaci viszonyok igazságosabbá tétele egy különösen nehéz időszakban következik be: a recesszió miatt az elmúlt két évben folyamatosan csökkent a reklámpiac volumene, ezen belül pedig a rádiós piac részesedése is csökkenő tendenciát mutat. Ennek következtében több médiaszolgáltató visszaadta a jogosultságát, ill. az eddig megszokottnál több tulajdonosváltás történt.

Magyarországon jelenleg mintegy 271 analóg frekvenciát használó, kisebb-nagyobb vételkörzetű rádió működik. A médiahatóság célja, hogy ezt a sok sokféleséget a saját eszközeivel megőrizze, fenntartsa és támogassa. A HEROE álláspontja szerint a mostani díjcsökkentés, valamint az újrapályáztatási eljárások érzékelhető felgyorsulása új perspektívát nyithat a több mint 150 helyi adónak.