Egy évvel korábban 80 vállalatba fektettek be összesen 40 millió eurót, a befektetések értéke így közel 2 millió euróval (638 millió forinttal) lett kevesebb.

Az átlagos tranzakció értéke 402 ezer euró volt, ami 20 százalékkal maradt el a 2016-os 501 ezer eurótól.

A kockázatitőke-iparág újra az erősödés jeleit mutatta tavaly. Bár az aktivitás túlnyomórészt az állami hátterű kockázati tőke alapokhoz kötődik, újra közel száz cég kapott kockázati tőkebefektetést - mondta Zsembery Levente, a HVCA elnöke

A jelentés szerint tavaly a befektetők leggyakrabban a magvető fázisban lévő cégekbe fektettek, összesen 21,7 millió euró értékben, aminek az lehetett az oka, hogy a piacon legaktívabb állami hátterű kockázati tőkealapok ebben a fázisban hajtották végre a legtöbb befektetést. A 95 befektetésből 92 magvető volt, 236 ezer euró átlagos befektetési összeggel. Ezt követték a kivásárlások 14,4 millió euró összértékben, illetve a magvetőt követő, startup fázisban lévő cégekbe történt befektetések 2 millió euróval.

A befektetések túlnyomó többsége - a 95-ből 88 - első körös befektetés volt, mindössze hét olyan tranzakció történt, ahol a befektetők korábbi portfólió cégeik tőkéjét emelték - írták.

A jelentés szerint 2017-ben, a befektetések összértékét tekintve, a legaktívabb a közlekedés volt, itt költötték el az összes forrás 40 százalékát. Ezt követte az informatika és elektronika 17 százalékkal, valamint az üzleti termékek és szolgáltatások 16 százalékkal. A befektetések számát nézve az üzleti termékek és szolgáltatások területe vezet 28, illetve az informatika és elektronika szektor 24 tranzakcióval.

A HVCA közölte: 2017-ben 11 kiszállásra került sor, összesen 249 millió euró értékben, míg 2016-ban 25 exitet regisztráltak 59 millió euró összértékben. A kiszállások értékének 89 százaléka egyetlen, az informatika és elektronika szektorban megvalósult, 199,1 millió euró értékű tranzakcióból adódott, ahol a kivásárlást egy másik magántőke befektetőnek hajtották végre.

Tavaly öt alapkezelő mindösszesen 236,5 millió euró forrást gyűjtött, ami lényegesen meghaladja a 2016-os év egyetlen, összesen 20 millió euró értékű alap indítását. A képet árnyalja, hogy a gyűjtött tőke fele továbbra is állami forrásból származott, míg 27 százaléka bankoktól, befektetőktől érkezett.

Zsembery Levente jó hírnek nevezte, hogy 2017-ben 5, köztük tisztán privát forrásból finanszírozott kockázati tőke alap indult, több mint 230 millió euró értékben, szemben a 2016-os egyetlen alappal. Ez a befektetői aktivitás szinten maradását, további erősödését jelentheti. Ezt tovább erősíthetik a 2018-ban induló új Jeremie-alapok. Ugyancsak örömtelinek nevezte, hogy bár a kiszállások száma az előző évtől elmaradt, összértékben jelentősen nőtt. Reményét fejezte ki, hogy a lendület ezen a területen is megmarad 2018-ra.

A kép forrása: Pixabay.