Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Áprilisban az ipar belföldi értékesítés árai összességében 0,2 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a feldolgozóipari ágazatok árai nem változtak az előző hónaphoz képest. Jelentősebb áremelkedést a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar (0,7 százalék), a vegyi anyag, termék gyártása (0,6 százalék) és a járműgyártás (0,5 százalék) ágazatokban mért a KSH.

Csökkentek az árak a villamos berendezés gyártásában (1,6 százalék), a kohászat, fémfeldolgozásban és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (1,1-1,1 százalék). Az élelmiszeripar és az egyéb feldolgozóipar és javítás árai viszont az előző havi szinten maradtak.

A feldolgozóipar többi ágazatában -0,5 és +0,4 százalék közötti árváltozást figyelhetünk meg 2014 márciusához viszonyítva. A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban az árak 0,4 százalékkal alacsonyabbak voltak a márciusinál. Az előző év azonos időszakához képest a belföldi értékesítési árak 1,9 százalékkal csökkentek, míg a feldolgozóipari ágazatok árai összességében 0,8 százalékkal emelkedtek.

Estek az exportárak is

Idén áprilisban az ipar forintban mért exportértékesítési árai 1,1, a feldolgozóipari árak 1,2 százalékkal estek az előző hónaphoz mérten. A feldolgozóiparon belül minden ágazatban csökkentek az árak, kizárólag az egyéb feldolgozóipar és javítás (0,4 százalék) területén mértek áremelkedést.

Számottevően a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (3 százalék), a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás (2,2 százalék) és gép, gépi berendezés gyártása (1,6 százalék) ágazatokban mérséklődtek az árak. A feldolgozóipar többi területén 0,1 és 1,4 százalék közötti árcsökkenés volt. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 2,7 százalékkal nőttek az árak. A forint az euróval szemben 1,4, az amerikai dollárral szemben 1,3 százalékkal erősödött áprilisban. 2013. áprilishoz viszonyítva az ipar forintban mért export árai és a feldolgozóipari ágazatok árai egyaránt 1,3 százalékkal voltak alacsonyabbak.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,2 százalékkal nőttek, míg a nem tartós fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban nem változtak az árak az előző hónaphoz képest. A többi csoportban árcsökkenést regisztráltak. Az energiatermelő ágazatokban 0,3, a beruházási javakat gyártó ágazatban 0,4, a tartós fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig 1,7 százalékos volt az árcsökkenés. 2013. áprilissal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 2,9 százalékkal csökkentek, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 1 százalékkal nőttek az árak.

Az Európai Unió 28 tagországa ipari termelőiár-indexének 2014. áprilisi alakulásáról szóló Eurostat-gyorstájékoztató 2014. június 4-én jelenik meg.