Mint emlékezetes Magyarország csak októberben vált átmenetileg Izlanddá és a "túlélő üzemmódot" is októberben hirdette meg a bank vezetése, vagyis a jelentés még egy relatíve nyugodt piaci helyzet eredményeit mutatja.

A szeptemberrel zárult három hónapban az OTP 130 milliárd forintos nettó kamatbevételt ért el a Napi konszenzusában szereplő 124,5 milliárddal szemben, a nettó kamatmarzs pedig ugyancsak emelkedést mutatva 5,68 százalék volt. A Garancia Biztosító eladásából 121,4 milliárd forintos rendkívüli eredménye származott a banknak, ezt leszámítva viszont a nettó nyereség 50,1 milliárd forint lett, vagyis elmaradt az 54,9 milliárd forintos elemzői várakozásoktól és az egy évvel korábbi 55,8 milliárd forintos nyereségtől is.

Aki viszont csak az utolsó sorra pillant rá az azt láthatja, hogy a bank nyeresége 168,8 milliárd forintra emelkedett (Garanciával együtt) az egy évvel korábbi 55,8 milliárdról, vagyis megháromszorozódott. Az első háromnegyedév nyeresége Garancia nélkül meghaladta a 170 milliárdot, ez 9,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A profit 28 százalékát hozták a külföldi leányok, ami lassú emelkedés a korábbi 25 százalékról.

A mostanában árgus szemekkel figyelt Tier1 mutató 11,4 százalékra emelkedett, vagyis megnyugtatóan magas volt szeptember végén.

A menedzsment 220 milliárdra csökkentette idei eredményvárakozását a korábbi 228 milliárdról, valamint közölte, hogy nem állt kapcsolatban sem izlandi bankokkal, sem a Lehman Brothers-szel.