Csomaglopások: a beszállásnál jöhet a feketeleves

A reptéri csomaglopásoknál a legutolsó szereplő, akit hibáztatni lehet, az utas, mégis sokat lehet tenni azért, hogy ne váljunk áldozattá. Persze itt is belefuthatunk a rendszer buktatóiba.
Szász Péter, 2018. február 20. kedd, 14:35
Fotó: Shutterstock

Leginkább a véletlenen múlik, hogy melyik csomagot dézsmálják meg a reptéri tolvajok. Nem működik riadólánc, nem tudják leadni a "fülest", hogy az átvilágítás során hol találtak értékesnek tűnő holmit - mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója a Napi.hu-nak.

Az egyetlen hely, ahol a csomagokat fel lehet vágni az a repülőgépek belseje, azonban ez sem igaz minden légitársaságra. Hardy példaként említette az egyik nagy légitársaságot, ahol a csomagokat eleve konténerekben tolják be a raktérbe, így a lopás esélye minimális. A biztonságot azonban meg kell fizetni, azok a társaságok, ahol nem lehet belenyúlni a csomagokba, általában drágábbak.

Mit lehet tenni?

Ha lenne "tuti" tipp a csomaglopások megelőzésére, mindenki azt alkalmazná. Ilyen nincs, kellő tudatossággal azonban csökkenthető a kár. Még most is sorra érkeznek hírek arról, hogy pénzt vettek ki a csomagokból: kedden adott hírt az ügyészség arról, hogy vádat emeltek egy rakodómunkás ellen, aki 220 eurót emelt ki az egyik csomagból.

Ez azt jelenni, hogy még mindig nem evidens: minden értéket a kézipoggyászban kell utaztatni.

Hardy szerint azonban annak eredményeképpen, hogy a légitársaságok az elmúlt években a kézipoggyászok felé "terelték" az utasokat, sokszor megtelik a gép utastere csomagokkal és sokaknak azzal kell szembesülniük, hogy mégsem vihetik fel a gépre azt, amit eredetileg terveztek. Ebben az esetben hiába tette be valaki előrelátóan az ékszereit, tabletjét, fényképezőgépét, laptopját, készpénzét a kézipoggyászba, az mégis keresztülmehet a rakodókon.

Nem szabad beletörődni!

Mindig van valamilyen megoldás - mondja a szóvivő. Nem lehet senkit arra kötelezni, hogy kiadjon a kezéből több százezer forintnyi értéket. Ilyenkor vagy meg kell kérni a személyzetet, hogy helyezze el a csomagot a saját rakodóterében, vagy a legrosszabb esetben kérni kell egy zacskót és a legfontosabbakat abban felvinni a gépbe.

A Budapest Airport külön szórólapot is készített erre a helyzetre:

Forrás: BA

Amennyiben valakinek a poggyásza mégis a csomagtérbe kerül, akkor minden okmányt, pénz, ékszert, értéket, dohányterméket, gyufát, öngyújtót, hőtermelő tárgyat (elem, akkumulátor) és az utazás során szükséges gyógyszert ki kell venni.

Forrás: BA

A Liszt Ferenc repülőtéren történt tömeges lopásokkal kapcsolatban február elején jelent meg az első hír. A 444.hu írt több esetről köztük dél-koreai, és dublini utasok megkárosításáról.

A nagy médiavisszhang miatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) soron kívüli hatósági ellenőrzést rendelt el.

Közben Babos Tímea csomagját is megdézsmálták, a Magyar Nemzet pedig arról írt, hogy szervezett bűnözői csoportok irányítják a lopási hálózatot.

Azóta egyébként sorra jelennek meg hírek elfogott tolvajokról. Ez egyébként a Magyar Idők egy korábbi értesülését támasztja alá, vagyis, hogy annyira keveset keresnek a rakodók és akkor a kísértés, hogy van, aki még a rendőri jelenlét ellenére is próbálkozik.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antonchigurs, 2018.02.21 10:24

Nem is értem, hogy lehet ilyet nyilatkozni!
Az meglehet, hogy a gépben nem lehet mindenki mellé állítani valakit, de a szajréval ki is kell onnan jönni, ha minden műszak előtt fel lenne tüntetve, hogy mi van a munkásnál, akkor még egy öngyújtót sem tudna ellopni bukta nélkül, a vezetők lusták, és trehányak, csak így lehet ezeket a dolgokat megcsinálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dezsogazdag@gmail.com, 2018.02.20 17:35

Botrányos a helyzet !! A reptér rlszéről mondottak pedig orcátlan,szégyenteljes !! Van ! Lenne megoldás,csak nekik n
em teszik tenni is valami többet az utasokért.Hallatlan dolg ilyen nyilatkozat a reptér részéről.Nagyon sok olyan munkakőr van ahol a dolgiozók dézsmálhatnának,de nem teszik,mert becsületesek,és szigorú fegyelmet tartanak a munkaadóik is.Nagyon-nagyon rossz fényt vet ez a dolog,és ilyen nyilatkozat is az országunknak !Szégyenletes !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html