Csöndben drágítanak a bankok

A hitelintézetek egy része júliustól is növeli a lakossági folyószámlákhoz kapcsolódó díjtételeket, az áremelések egyes bankoknál érintik a befektetési szolgáltatásokat is - írja a csütörtöki Világgazdaság a bankok nyilatkozatai alapján.
MTI-Eco, 2011. június 30. csütörtök, 08:21
Fotó:

Az Erste Bank a lakossági forintbankszámlák nagy részénél a múlt évi inflációnak megfelelő mértékben (ez 4,9 százalék volt) - a kerekítési szabályokat figyelembe véve - megemeli az egyes díjakat, jutalékokat. Nem emelt viszont díjain az FHB Bank, a Raiffeisen Bank pedig a lakossági folyószámláknál nem, csak a befektetési szolgáltatásoknál változtatott. Az MKB Banknál mind a lakossági folyószámla-kondíciók, mind a befektetési szolgáltatások díjai változnak július elsejétől. Az előbbinél például 290-ről 310 forintra emelkedik július 4-től a havi számlavezetési díj, a papíralapon indított eseti forintátutalás minimális költsége pedig 300-ról 330 forintra.

Az áremeléseknél ugyanakkor már több irányból is megkötötték a hazai pénzügyi szolgáltatók kezét. A jelenlegi szabályozás szerint a folyószámla-kondíciók változásáról az ügyfelet minimum annak bekövetkezte előtt 60 nappal tájékoztatni kell, a pénzügyi szolgáltatók számára kidolgozott - és döntő többségük által aláírt - magatartási kódex pedig azt írja elő, hogy a bankok és más szereplők a mindenkori éves infláció mértékénél jobban ne növeljék a díjakat, jutalékokat. A legnagyobb ösztönző persze a lakossági számlavezetőkért folytatott verseny lehet: a számlavezetést terhelő díjtételek emelése alkalmas lehet arra, hogy más szolgáltatóhoz terelje az ügyfeleket - írja a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK