Csöndben leállt a patinás magyar gyógyszergyár

Január vége óta a Teva önként, elővigyázatosságból minden gyártási tevékenységet felfüggesztett Gödöllőn az amerikai gyógyszerbiztonsági hatóság észrevételeinek nyomán - közölte a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)
MTI, 2016. június 3. péntek, 17:45
Fotó: Napi.hu

A magyar hatóság tájékoztatása szerint az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) január 21. és január 29. között tartott rutin hatósági ellenőrzést a Teva Gyógyszergyár Zrt. gödöllői telephelyén, és észrevételeinek nyomán a gyógyszergyár önként, elővigyázatosságból minden gyártási tevékenységet felfüggesztett Gödöllőn. Az OGYÉI egyben közölte, folyamatosan ellenőrzi a Teva gödöllői üzemét.

Az FDA megtiltotta a gödöllői Teva-gyárban készült gyógyszerek importját. A tilalom két gyógyszerre nem vonatkozik. Az amerikai hatóság honlapján olvasható, május 27-i keltezésű tájékoztatás szerint a gyártási előírások megszegése miatt sújtották importtilalommal a gyárat. A rendelkezés alól két antibiotikum képez kivételt.

A gyártási tevékenység felfüggesztés után az OGYÉI február 5-én célzott vizsgálatot hajtott végre, amelyben elsősorban arra kereste a választ, mit kell tenni azért, hogy a betegek gyógyszerellátása zavartalan és minőségileg kifogástalan legyen.

A gödöllői gyártóüzem leállása több mint 200 magyarországi terméket érintett, így az OGYÉI heti jelentést kért a Teva-tól, mit tesz a gyógyszerhiány elkerülése érdekében. Az OGYÉI emlékeztet, a Teva nagy beszállítója a kórházaknak, és a központosított gyógyszertendereken több készítmény esetében is érintett a cég, így kiemelt figyelmet fordított a hatóság ezen termékcsoportok folyamatos monitorozására.

Cél az újranyitás

Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója a gyártóüzem bezárása kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a piacon levő termékek biztonságosak, az FDA elsősorban a gyártási körülményeket kifogásolta.

Az OGYÉI ellátás-felügyeleti tevékenysége körében tételesen értékelte az említett termékek ellátási kockázatát, kiemelt figyelmet fordítva az onkológiai készítményekre, életmentő antibiotikumokra, morfin készítményekre és alapinfúzióra. A hivatal felhívta a figyelmet, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a gödöllői Teva üzem a kontrollált minőségi megfelelőségi szabályokat betartva újraindulhasson.

A hatósági ellenőrzési főosztály július második hetében előzetes ellenőrzést tart, majd az tervek szerint augusztusban egy részletes teljes körű átvizsgálást végeznek. Az eddig eltelt idő alatt érdemi gyógyszerhiányt nem okozott a gyártóegység leállása. Az üzem újraindulásáig az OGYÉI az ellátás biztonsága érdekében folyamatosan monitorozza a készleteket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.06.05 07:13

@enapi@citromail.hu: Elobb ezt irod a cikkre reagalva:

"A patinás magyar gyógyszergyártó nem állt le."

Majd ezutan csatlakozol cefrehez, miszerint nem is magyar. Eldonthened mar vegre mit akarsz hablatyolni, mert igy magadnak mondasz ellent.

Mellesleg valaki hazudik, ugyanis a cikk azt allitja, hogy leallt, te pedig azt, hogy nem. Nos, a korabbi hozzaszolasaid alapjan eros a gyanum, hogy te hazudsz mar megint :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi@citromail.hu, 2016.06.05 06:44

@Pegazus_a_borbarat: Pontosan...legalábbis a napi.hu irányadó gazdasági szaklap alapján.
Biztos a trianon emléknap miatt nagymagyarkodnak.
Már Izraelt is visszakövetelik Magyarországnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.06.03 21:53

A Teva az mitől magyar? Mert van itt egy gyáruk? Akkor a Mercedes meg az Audi is "patinás magyar autógyárak"?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi@citromail.hu, 2016.06.03 19:34

A patinás magyar gyógyszergyártó nem állt le.
Gyárt megállás nélkül.
A magyar miniszterelnök több milliárd állami dotációjával a régió a legnagyobb steril gyártósorával ontja a patinás magyar gyógyszereket.
Egyedül az USA-nak nem szállítanak...természtesen az élet-halál kérdését jelentő antibiotikumokat veszik mint a cukrot.
A patinás magyar antibiotikumok nélkül kihalna az USA.
Szó szerint!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html