Az idei második negyedévben 59 vállalkozás összesen 7,9 milliárd forint tőkéhez jutott és a befektetők - az előző negyedévekhez hasonlóan - 78 százalékban startup fázisban lévő cégekbe fektettek (37 vállalkozás).

Mintegy 25 vállalat részesült minimum 100 millió forintban, míg az átlag befektetett összeg 151 millió forint volt. A befektetések 18 alapkezelőhöz köthetőek, amelyek közel 80 százaléka Jeremie-forrásokat kezel.

Az idei első negyedévben 26 cég kapott 13 befektetőtől mindösszesen 3,8 milliárd forintot. Akkor az átlag befektetett összeg 154 millió forint volt.

A 18 aktív alapkezelő közül kettő több mint 1 milliárd forintot fektetett be ebben a negyedévben. Most is sok befektető volt aktív, a 3 legnagyobb tranzakció a befektetések összegének 46 százalékát tette ki. Az aktuális periódus értéke megegyezik a 2015-ös év negyedéves átlagával (8 milliárd forint) - olvasható a jelentésben.

Élen a technológia

A teljes befektetett összeg 54 százaléka első körös befektetés volt - 2015-ben ez 90 százalékot tett ki -, a fennmaradó 46 százalék pótlólagos forrásként érkezett a cégekhez. Ebből 12 százalék olyan vállalkozásoknak jutott, amelyek első körös befektetéseit az idei első negyedévben kapták, 18 százaléka azokhoz, amelyek tavaly, míg 16 százalék olyan cégekhez, amelyek 2015 előtt jutottak először forráshoz.

Az idei második negyedévben az összes tőkebefektetés 63 százaléka irányult az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint az it és elektronika szektorba, és ezekbe az iparágakba egyenként, több mint 1 milliárd forint tőke jutott. Szinte mindegyik szektorba több pénzt került, mint az előző vagy esetenként 2015 utolsó negyedévében. A legnagyobb, ez idáig rekordösszegű befektetést az IT és elektronikai vállalatok könyvelhették el.

A HVCA három kiszállásról számol be; az egyik az Euroventures-hez, a másik kettő a Széchenyi Tőkealap-kezelőhöz kapcsolódik.

Egyre több exit a láthatáron

Ezek a folyamatok nagyjából előre láthatóak voltak, különös tekintettel a Jeremie alapkezelők kiemelkedő aktivitására, hiszen számukra 2016 május 31-vel zárult az aktív befektetési időszak - mondta Ferke János, a Docler Investment befektetési menedzsere, a HVCA elnökségi tagja. Szerinte a következő időszakokban sok hazai alapnál a portfólió kezelésen lesz a fő hangsúly, amely megfigyelhető lesz a statisztikákban is.  A forráskihelyezésnek megvan a maga dinamikája, amelyben fontos tényező a hazai piacot jellemző zárt végű alapok aktuális életciklusa, amelyek egy részénél (Jeremie program) innentől kezdve nincs több kihelyezhető forrás.

Az élet azonban nem áll meg, az alapkezelők a kiszállásokat/következő körös tőkebevonásokat készítik elő és -az esetleges új programokkal még nem számolva- a Jeremie-alapok egyre inkább eladói oldalon jelennek meg, míg az új befektetéseknél a más forrásból gazdálkodó alapok tranzakcióit fogjuk látni a közeljövőben. Fundamentálisan továbbra is van igény a portfoliócégek következő körös finanszírozására, hiszen nagymértékű az első körös befektetések aránya a bevételt illetve profitot nem termelő, induló szakaszban lévő (startup) vállalkozásokba.