Csúszik a legújabb budapesti pláza átadása

Ma még bizonytalan, hogy az október végi, november eleji időpontra tervezett nyitáshoz képest mennyivel később kezdődhetnek meg a vetítések az első magyarországi Imax-moziban, mivel a mozikomplexumnak helyet adó Aréna Plaza Mall teljes befejezése csúszik. Információnk szerint az év vége előtti nyitással mindenképpen számol az I.T. Magyar Cinema Kft.
Bubrik Gáspár, 2007. október 15. hétfő, 07:52
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

A magyarországi Imaxon nem múlna, hogy az eredetileg tervezett október végi, november eleji időpontra nyissa meg a kelet-közép-európai régió legnagyobb mozikomplexumát, hiszen a háromdimenziós filmek (3D) vetítéséhez szükséges mintegy másfél tonna súlyú projektort néhány hete már beemelték, a csaknem fél focipálya méretű - 18 méter magas, 24 méter széles - vászon behelyezését november első felében tervezik. Ám az összesen 170 ezer négyzetméter alapterületű Aréna Plaza Mall bevásárló- és szórakoztató-központ teljes átadása csúszik, ami befolyásolja a mintegy 13 ezer négyzetméteren 23 teremből álló Cinema Aréna mozikomplexum végleges kialakítását. Az egyes mozitermek - meghatározóan az öt VIP-, valamint a 3D-s filmek vetítésére a különlegesen nagy méretei miatt speciális Imax-terem - belső kialakítása, az egyedi látvány- és hanghatást biztosító eszközök, berendezések elhelyezése is jórészt a plaza elkészültétől függ.

Értesülésünk szerint az Imax-mozi létrehozását is finanszírozó anyacég, a Cinema City International a plazaátadás késése ellenére a nyitásra koncentrál: a tengeri élővilágot speciálisan láttató Mélység titka és a dinoszauruszokat megidéző T. Rex című 3D-s filmekkel kezdik a vetítéssorozatot. Úgy tűnik, hogy ez annak az üzleti koncepciónak az itthoni folytatása, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a jelenleg összesen mintegy kétszáz darabos oktatási célú filmállományt minél több diák nézhesse meg. Ez egyébként eddig bevált a két lengyelországi és a prágai Imax-moziban is, hiszen eleve jelentős kedvezményt - itthon várhatóan 35-40 százalékosat - kínálnak. Az üzletileg eddig legsikeresebb Imax-film a NASA-val együttműködve készített: Űrállomás (Space station), amely világszerte - mintegy 300 3D-s moziban vetítve - eddig 94 millió dollár bevételt hozott.

Ugyanakkor Moshe (Mooky) Greidinger, a CCI elnök-vezérigazgatója azzal is számol, hogy az ismeretterjesztő alkotások mellett a Hollywoodban készült, kasszasikert hozó filmek közül egyre többet alakítanak át háromdimenzióssá, illetve eleve az Imax-rendszer szerinti eszközökkel forgatják. Mind az előbbire, mind az utóbbira van példa: a Polar Express, a Batman, a Harry Potter, s hozzákezdtek a Pókember 3., a Superman és a Mátrix újratöltve 3D-ssé alakításához. Ennek DMR-technikája immár fél évtizede adott, és bár egyelőre meglehetősen költséges eljárásról van szó, a fejlesztések eredményeként néhány hónapra rövidült le az átakítás, ami hamarabb elkezdhető vetítést, s ezzel gyorsabb megtérülést tesz lehetővé.

Greidinger szerint az Imax-mozik látogatottsága elsősorban a településen lakók számától függ, ideális helyszínek a milliós nagyvárosok. Ez Budapesten adott, s legalább ilyen fontos, hogy a 3D-s filmet nézők ne irreális áron részesülhessenek a páratlan élményben - a budapesti Imax-jegyárak mintegy 20 százalékkal lesznek magasabbak a hagyományos filmeket bemutató multiplexes mozikénál. A magyarországi beruházás sikerességével kapcsolatban meghatározónak tartja azt is, hogy a Cinema Aréna egy mozikomplexum, amelynek része az öt VIP-terem, amelyek másfajta különlegességet kínálnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK