A szolnoki önkormányzat elhalasztotta a város új repülőmúzeuma megnyitását, decemberben még március 21-re tervezték az átadást, az új időpont azonban egyelőre bizonytalan, valamikor nyáron várható a kapunyitás. A RepTár interaktív repülőmúzeum projekt - amely a korábbi honvédségi repülőmúzeum új helyszínre költöztetését és funkciói kibővítését jelenti - közel 2,7 milliárd forintos, 100 százalékos uniós támogatással valósul meg. A legnagyobb hazai repülőgyűjteménnyel rendelkező múzeum korábban a Magyar Honvédség szolnoki helikopter bázisa mellett működött; a kiállítóhely városba költöztetésétől az önkormányzat a helyi turizmus élénkülését várja.

A Miniszterelnökség pályázati portáljáról kiderül, hogy az Észak-Alföldi operatív program keretében turisztikai termék- és attrakciófejlesztésre 2012 novemberében megítélt uniós támogatást szinte teljes egészében, 2,666 milliárd forintot, 2015. november 26-ig kifizették az önkormányzatnak. Előlegként mintegy 1,5 milliárd forintot utaltak, majd a benyújtott számlákra 1,1 milliárdot.

A projekt fizikai befejezése 2015. december 31-én megtörtént, amelyhez kapcsolódóan a pályázat keretében vállalt beszerzések és a kivitelezési munkák is befejeződtek határidőre, a műszaki átadás-átvételi eljárás 2015. december 23-án lezárult - közölte lapunkkal Pókász Endre, a szolnoki polgármesteri hivatal sajtószóvivője. A repülőmúzeum működtetésére az önkormányzat által alapított RepTár Szolnok Nonprofit Kft. csak a beruházás megvalósulását követően tudta megkérni a létesítmény nyitásához szükséges működési engedélyt, amelyhez kapcsolódóan számos adminisztrációs feladat, kötelezettség teljesítését írják elő a jogszabályok - írta válaszában a szóvivő. Így a tervezettnél később várható a létesítmény megnyitása a nagyközönség előtt.

Mi készül Szolnokon?

A projekt a Tisza jobb partján található vasúti indóház öthektáros területén valósul meg, a fejlesztés célja, hogy az új repülőmúzeum a vendégek tájékoztatása és szórakoztatása mellett a repülés szerelmeseinek egyik hazai központja is legyen, ahol szakmai találkozókat, konferenciákat rendezhetnek - áll az uniós projekt leírásában. A múzeum 60 ezer négyzetméter alapterületen, 4500 négyzetméter fedett kiállítótérrel nyílik meg. Kialakítanak egy látogatóközpontot az indóház épületének felújításával, egy múzeumépületet, egy interaktív információs és szórakoztató komplexumot (többek között repülőgépekben elhelyezett repülésszimulátorokkal), szabadtéri repülőgép parkot, rendezvényteret, repüléstechnikai restaurátor és demonstrációs központot, kalandpályát, 4D mozit, kávézót és ajándékboltot. A projektet a Magyar Honvédséggel együttműködésben valósítják meg és működtetik.

Tizenegy tender a megvalósításra

Az önkormányzat több közbeszerzést bonyolított le tavaly a projekt megvalósítására. A közbeszerzési értesítőkben megjelent hirdetmények között több érdekes tájékoztatót találtunk.

A négy részben, informatikai, elektronikai és interaktív eszközök (köztük látogatótájékoztató kijelző, projektorok, tabletek, notebookok), 4D mozis eszközök, beléptető és jegyértékesítő rendszer, valamint bútorok, kiállítótéri eszközök és kiállítási tárgyak (köztük információs táblák, akadálypálya tartozékai, restaurátor műhely berendezései és szerszámai) szállítására kiírt közbeszerzésen mind a négy részteljesítésben, egyedüli ajánlattevőként az S-Group Közép-európai Biztonsági és Védelmi Zrt. nyert nettó 424,8 millió forintos ajánlattal. A budapesti székhelyű, sárvári fióktelepű társaság fő tevékenysége a személybiztonsági szolgáltatás, de a több mint száz bejegyzett tevékenysége között szerepel a telekommunikációs termékek, a számítógépek és szoftverek kiskereskedelme is. Az S-Group honlapja szerint "vagyonvédelemmel, facility managementtel, munkaerő-közvetítéssel és nemzetközi projektmanagementtel" foglalkozik. A társaság közvetett tulajdonosa a sitkei Soós Ferenc.

Lapunk megkérdezte az önkormányzattól, mi indokolta, hogy egy biztonsági cégtől vásárolnak elektronikai és interaktív eszközöket, 4D mozit, beléptető és jegyértékesítő rendszert, bútorokat és kiállítási tárgyakat. A válaszuk szerint a "nyílt közbeszerzési eljárás az Európai Unió Hivatalos Lapjában, valamint a Közbeszerzési Értesítőben is megjelent ajánlati felhívás közzétételével került meghirdetésre, amely alapján bármely gazdasági szereplő eldönthette, hogy kívánja-e jelezni érdeklődését az eljárás iránt. Tekintettel arra, hogy az S-Group Közép-európai Zrt. nyújtotta be az összességében legelőnyösebb ajánlatot, továbbá az ajánlat az ajánlati felhívásban és az ajánlati dokumentációban meghatározott feltételeknek megfelelt, ajánlatkérő a közbeszerzési törvény vonatkozó rendelkezéseire figyelemmel köteles volt nyertes ajánlattevőként az S-Group Közép-európai Zrt. ajánlattevőt kihirdetni".

Az S-Group győzött egy kis értékű, nem nyilvános meghirdetéssel induló közbeszerzésen is, itt két pályázó közül választották ki "infotainment eszközök" (mint például pilóta igazolvány készítő kioszk, étterem-kávézó asztalokhoz forgatható tartóval rögzített tabletek, repülőbe épített fényképezőgép) beszerzésére nettó 21,565 millió forintért (a szerződés előzetesen becsült értéke 21,575 millió forint volt).

Az S-Group tulajdonosának résztulajdonában lévő Sárvári Security Service Kft.-nek is jutott megbízás: a "panoráma fal eszközeit" (projektor, vetítési felület, számítógép, szoftver) szállíthatja. Három vállalkozást kértek fel ajánlattételre, a nyertes itt is csak tízezer forinttal kisebb ajánlatot tett az előzetesen becsült szerződéses árnál, ami 21,7 millió forint volt.

A legnagyobb értékű tendert a RepTár kiviteli terveinek elkészítésére és építési munkáinak elvégzésére írták ki, itt öt pályázó közül a szolnoki Bau-Komplex Kft. nyert nettó 1,728 milliárd forintos ajánlattal (a cégnek 907 milliós nettó árbevétele volt 2014-ben).

Szintén hirdetmény nélküli közbeszerzésen választották ki három meghívott ajánlattevő közül a csomádi Profetico-IT Kft.-t interaktív szórakoztató eszközök szállítására 18,98 millió forintért (itt is tízezer forinttal kisebb áron vállalta a társaság a megbízást, mint amekkora összeg volt a szerződés előzetesen becsült értéke).

Múzeumi tematikus információs rendszereszközök beszerzésére a szegedi EN-CO Software Kft.-vel állapodtak meg (többek közt digitális képkeret, érintőképernyős infópanel szállítása és szoftverfejlesztés a feladata). A céget meghívásos eljáráson két pályázó közül választották ki, a szerződéses ár nettó 20,835 millió forint, míg az előzetesen becsült érték ennél csak 15 ezer forinttal volt magasabb).

Külön eljárást bonyolítottak le "kiállítási tárgy eszközök" vásárlására, itt az első részben, ami mozgásvezérelt interaktív játék, 4D mozi szállítására és digitális tartalomfejlesztésre szólt, a budapesti Innosmart Informatikai Kft. győzött, míg a második részben, repülőmakettek szállítására a győri IDM Group Kft. Az előbbi céggel nettó 15,085 millióért, az utóbbival 5,74 millió forintért állapodtak meg; az ajánlati árak pont 15-15 ezer forinttal maradtak el az önkormányzat által előzetesen becsült szerződéses áraknál.

Informatikai fejlesztésre (website programozás és alkalmazásfejlesztés) két szolnoki magánszemély tulajdonában lévő HM Event Kft.-t választották nettó 7,28 millió forintért (itt csak ötezer forinttal volt kevesebb a vállalási ár az előzetesen becsültnél), míg rendezvényszervezésre, promóciós tárgyak tervezésére és gyártására a budapesti V.M.komm Kommunikációs Kft.-t 7,205 millió forintért (itt a becsült ár 7,365 millió forint volt). A cégadatok szerint a V.M. Komm három magánszemély tulajdonában van, egyharmad részben Vizy-Mocsai Júliáé, aki Mocsai Lajos leánya.

A RepTár megvalósításához szükséges kreatív-médiatervezési, médiavásárlási és nyomdai feladatokat három ajánlattevő közül a Detim Budapest Kft. láthatja el nettó 17,868 millió forintért (ez mindössze kétezer forinttal kisebb az előzetesen becsült árnál).

A Honvédelmi Minisztérium ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt.-jével szerződtek a zsámbéki haditechnikai eszközök restaurálási és a kapcsolódó logisztikai feladatok ellátására 21,8 millióért, míg a repüléstörténeti kiállítóhelyre tervezett műtárgyak restaurálására a Magyar Honvédség Légijármű Javítóüzemével 113 millió forintért.