A Budavári Palota középpontjától 25 kilométer sugarú körben a Légügyi Hatóság időszakosan korlátozta a légtérhasználatot, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak engedéllyel lehet berepülni a megadott övezetbe. A korlátozás csütörtök reggel 9 órától este 9-ig tart, derül ki a HungaroControl honlapjáról.

Két évvel ezelőtt, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbb Magyarországon járt, hasonló tilalmat vezettek be Budapest felett. Ilyenkor nemcsak a repülők és a helikopterek nem használhatják az adott légteret, de drónokat sem szabad reptetni. A fontos személyek védelméről szóló utasítás szerint a vétő eszközöket a hatóságok elkobozhatják, vagy ha a biztonsági helyzet indokolja, lelőhetik azt.

Idén jóval több potenciális törvényszegő lehet Magyarországon, ugyanis idén karácsonykor a Media Markt harmincszor több drónt adott el, mint tavaly - derül ki a cég csütörtöki közleményéből. A reptethető eszközök egyre népszerűbbé váltak az elmúlt években, ezért hamarosan határozattal szabályozzák, hogy pontosan mikor és hol lehet ezeket az eszközöket használni.

Az erről szóló jogszabálytervezetet decemberben bocsátotta véleményezésre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a dokumentumból pedig kiderül, nem kell ahhoz Vlagyimir Putyinnak az országba látogatnia ahhoz, hogy bajba kerüljenek a felhasználók. Viszont az egyszerűbb eszközök tulajdonosai sokkal szabadabban élvezhetik hobbijukat.

Mi a játék és mi nem az?

A tervezet ugyanis különbséget tesz a játékok és a drónok között. Előbbi kategóriába tartoznak azok a repülők, amelyek a felhasználótól 50 méternél nagyobb távolságra nem tudnak eltávolodni, nem képesek önállóan repülésre és nem rendelkeznek telemetriával (multikopterek), valamint 25 dekagrammnál könnyebbek. Drónnak minősül minden, ami fönt marad a levegőben magától is, ha nem kap jelet a távirányítótól, illetve ha mind magasságban, mind távolságban kilométerekre el tud távolodni a felhasználótól, vagyis autonóm repülésre alkalmas.

Fontos kitétel, hogy a drónokat csak szabad repülési övezetekben használhatjuk, hogy ezek pontosan merre vannak, arról a Hungaro Control oldaláról tájékozódhatunk. Bár a drónok közül több akár 1 kilométer magasra is képes felrepülni, csak 120 méterig használhatjuk ezeket. Ez a polgári és katonai repterek közelében csökken, vagy teljesen megszűnik, ugyanis egy két kilós eszköz már komoly gondot okozhat, ha összeütközik egy repülővel.

Magán területen, ha nem videózunk és nem zavarjuk a szomszédokat, akkor engedély nélkül használhatjuk a repülőket. Viszont közterületen, vagy lakott terület közigazgatási határán belül szeretnénk repülni, egyelőre eseti légtér kérésére van szükség. Ennek a kiadása jelenleg a Magyar Honvédség hatáskörébe tartozik. Emellett biztosításra is szükségünk van, ezeket azonban jelenleg magánszemélyként igen körülményes beszerezni, mondta el a Magyar Nemzeti Dron Szövetség a Media Marktnak.

Ahogy arról a Napi.hu korábban írt, a törvénytervezet a jövőben annyiban tenné egyszerűbbé a felhasználók életét, hogy az egyszerűbb, 2 kilogramm tömeg alatti eszközöket szabadon használhatnánk. Viszont a 2 és 25 kilogramm közötti pilóta nélküli légi járműveket regisztrálni kell majd a hatóságoknál, továbbá el kell végezni egy rövid online tanfolyamot a felelős használatról. A felelősségbiztosítást is csak a nagyobb tömegű eszközökre kellene kötni, lévén, ha ezek lezuhannak, komoly személyi sérüléseket és anyagi kárt okozhatnak.

Továbbá nem a HungaroControl oldalát kellene követni, hogy hol szabad repülni: az NFM egy telefonos applikáció fejlesztését tervezi. Ezen követhetnénk, hogy hol, milyen feltételekkel lehet repülni.