Csütörtökön ne reptessen drónt, mert lelőhetik

Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezése miatt Budapest felett 25 kilométer sugarú körben korlátozták a légtérhasználatot. Ilyenkor nem szabad drónokat reptetni, lehet, hogy csak elkobozzák az eszközt, de akár el is pusztíthatják. Közönségesen hétköznapokon is vigyáznia kell, hol és milyen távirányítású géppel repül.
Szabó Dániel, 2017. február 2. csütörtök, 12:48
Fotó: Napi.hu

A Budavári Palota középpontjától 25 kilométer sugarú körben a Légügyi Hatóság időszakosan korlátozta a légtérhasználatot, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak engedéllyel lehet berepülni a megadott övezetbe. A korlátozás csütörtök reggel 9 órától este 9-ig tart, derül ki a HungaroControl honlapjáról.

Két évvel ezelőtt, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbb Magyarországon járt, hasonló tilalmat vezettek be Budapest felett. Ilyenkor nemcsak a repülők és a helikopterek nem használhatják az adott légteret, de drónokat sem szabad reptetni. A fontos személyek védelméről szóló utasítás szerint a vétő eszközöket a hatóságok elkobozhatják, vagy ha a biztonsági helyzet indokolja, lelőhetik azt.

Idén jóval több potenciális törvényszegő lehet Magyarországon, ugyanis idén karácsonykor a Media Markt harmincszor több drónt adott el, mint tavaly - derül ki a cég csütörtöki közleményéből. A reptethető eszközök egyre népszerűbbé váltak az elmúlt években, ezért hamarosan határozattal szabályozzák, hogy pontosan mikor és hol lehet ezeket az eszközöket használni.

Az erről szóló jogszabálytervezetet decemberben bocsátotta véleményezésre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a dokumentumból pedig kiderül, nem kell ahhoz Vlagyimir Putyinnak az országba látogatnia ahhoz, hogy bajba kerüljenek a felhasználók. Viszont az egyszerűbb eszközök tulajdonosai sokkal szabadabban élvezhetik hobbijukat.

Mi a játék és mi nem az?

A tervezet ugyanis különbséget tesz a játékok és a drónok között. Előbbi kategóriába tartoznak azok a repülők, amelyek a felhasználótól 50 méternél nagyobb távolságra nem tudnak eltávolodni, nem képesek önállóan repülésre és nem rendelkeznek telemetriával (multikopterek), valamint 25 dekagrammnál könnyebbek. Drónnak minősül minden, ami fönt marad a levegőben magától is, ha nem kap jelet a távirányítótól, illetve ha mind magasságban, mind távolságban kilométerekre el tud távolodni a felhasználótól, vagyis autonóm repülésre alkalmas.

Fontos kitétel, hogy a drónokat csak szabad repülési övezetekben használhatjuk, hogy ezek pontosan merre vannak, arról a Hungaro Control oldaláról tájékozódhatunk. Bár a drónok közül több akár 1 kilométer magasra is képes felrepülni, csak 120 méterig használhatjuk ezeket. Ez a polgári és katonai repterek közelében csökken, vagy teljesen megszűnik, ugyanis egy két kilós eszköz már komoly gondot okozhat, ha összeütközik egy repülővel.

Magán területen, ha nem videózunk és nem zavarjuk a szomszédokat, akkor engedély nélkül használhatjuk a repülőket. Viszont közterületen, vagy lakott terület közigazgatási határán belül szeretnénk repülni, egyelőre eseti légtér kérésére van szükség. Ennek a kiadása jelenleg a Magyar Honvédség hatáskörébe tartozik. Emellett biztosításra is szükségünk van, ezeket azonban jelenleg magánszemélyként igen körülményes beszerezni, mondta el a Magyar Nemzeti Dron Szövetség a Media Marktnak.

Ahogy arról a Napi.hu korábban írt, a törvénytervezet a jövőben annyiban tenné egyszerűbbé a felhasználók életét, hogy az egyszerűbb, 2 kilogramm tömeg alatti eszközöket szabadon használhatnánk. Viszont a 2 és 25 kilogramm közötti pilóta nélküli légi járműveket regisztrálni kell majd a hatóságoknál, továbbá el kell végezni egy rövid online tanfolyamot a felelős használatról. A felelősségbiztosítást is csak a nagyobb tömegű eszközökre kellene kötni, lévén, ha ezek lezuhannak, komoly személyi sérüléseket és anyagi kárt okozhatnak.

Továbbá nem a HungaroControl oldalát kellene követni, hogy hol szabad repülni: az NFM egy telefonos applikáció fejlesztését tervezi. Ezen követhetnénk, hogy hol, milyen feltételekkel lehet repülni.

HOZZÁSZÓLÁSOK