Cukorbetegek figyelem! Életmentő gyógyszereket hívnak vissza

Fecskendőről leváló injekciós tűk miatt inzulingyógyszereket hív vissza az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - adta hírül a hivatal. (képünk illusztráció)
Napi.hu, 2016. szeptember 6. kedd, 16:18
Fotó: Reuters

Kivonja a forgalomból és visszahívja a betegektől a GlucaGen 1 mg HypoKit por és oldószer oldatos injekcióhoz elnevezésű gyógyszer FS6X539 és FS6X909 számú gyártási tételeit az OGYEI. A forgalmazó Novo Nordisk A/S azért kezdeményezte a gyógyszer kivonását, mert egyes fecskendőkről leválik az injekcióstű.

A GlucaGen 1 mg HypoKit az inzulinnal kezelt cukorbeteg gyermekek és felnőttek azonnali, sürgősségi ellátására való. Akkor alkalmazzák, amikor a nagyon alacsony vércukorszint (hipoglikémia) miatt a beteg elveszíti az eszméletét, azaz nem képes szájon át cukrot enni. Emiatt nagyon fontos, hogy legyen a betegnél működő készítmény, ami hatékonyan használható.

A gyógyszerbiztonságért felelős hatóság arra kéri a betegeket, ellenőrizzék a gyártási számot a gyógyszer külső csomagolásán, és amennyiben az megegyezik az előbb leírtakkal, akkor haladéktalanul vigyék vissza a gyógyszertárba, ahol kicserélik egy hibátlanul alkalmazható készítményre. Amennyiben nem a megadott gyártási számú gyógyszer van a beteg birtokában, biztos lehet abban, hogy az injekciós készülék működik.

HOZZÁSZÓLÁSOK