Az MSZP azonnali tájékoztatást kér az MNB hatmilliárd forintos kommunikációs pályázatával kapcsolatban. "Úgy ítéljük meg, hogy az MNB elnökének az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága előtt kell megindokolnia, hogy a tervezett 20 százalékos létszámleépítés mellett miként lehetséges egy ilyen, Magyarországon sosem látott nagyságrendű kommunikációs pályázat kiírása. Az MSZP ezért kezdeményezi a bizottság elnökénél, hogy a testület a soron következő, hétfői ülésén vegye napirendre az ügyet" - írta közleményében Szekeres Imre, szocialista országgyűlési képviselő, a Számvevőszéki és költségvetési bizottság tagja.

A Közbeszerzési Értesítőben szerdán jelent meg, hogy az MNB tárgyalásos közbeszerzést írt ki a jegybank általános kommunikációs feladatainak és a Növekedési Hitelprogram (NHP) kommunikációs feladatainak ellátására. A nyertes ajánlattevő feladata az MNB számára médiatervezési és médiavásárlási, kreatív tervezési, kivitelezési és gyártási, PR és rendezvényszervezési, piackutatási, közvélemény-kutatási, elemzési és tanulmányírási feladatok, valamint a kapcsolódó ügynökségi feladatok ellátása az NHP pénzügyi kerete 0,3 százalékának megfelelő keretösszegben - ismertette a tender részleteit korábban az MTI. A programban 2014. december 31-ig 2000 milliárd forintos hitelkeret áll rendelkezésre az első szakaszban jóváhagyott 750 milliárd forinton felül, így a 0,3 százalék 6 milliárd forintnak felel meg. A szerződés a felhívás szerint 2014. december 31-ig szól.

Feljelentést tesz az Együtt-PM

Az Együtt-PM választási szövetség tegnap jelentette be, hogy feljelentést tesz hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt az MNB hatmilliárdos tendere miatt. Juhász Péter, az ellenzéki szövetség társelnöke szerint jelenleg Magyarországon megvalósíthatatlan, irracionális és irreális egy ilyen összegű reklámkampány lefolytatása és"kizárt, hogy az MNB-nek van olyan terméke, ami megérne egy ekkora kommunikációt". Az Együtt-PM szerint a Matolcsy György vezette jegybank kiszervezni akarja ezt a közpénzt, ami a választási kampányt szolgálja majd és valószínűleg kormánypropagandára költik majd el.

Ha a kormány komolyan gondolja, hogy ez a pénz rendelkezésre áll, akkor "azt értelmesen kellene elkölteni olyan dologra, ami az embereknek valós hasznot hoz, nem pedig kormánypropagandára" - fogalmazott Juhász Péter.

Az ellenzéki politikus ezért felszólítja Matolcsy Györgyöt, hogy vonja vissza ezt a tendert és állítsa le a "közpénzszórást".

Matolcsy hallgatott

Az Együtt-PM szerdán írásban fordult az ügyben a kérdéseivel Matolcsy Györgyhöz, a jegybank elnöke azonban nem reagált a levelükre - közölte Juhász.