Danubius Hotels: 31 százalékkal magasabb üzemi nyereség

A Danubius szállodáinak gazdálkodása tovább javult az első negyedévhez képest. A szállodák üzemelési nyeresége 38 százalékkal emelkedett 2005-höz képest az átlagárak és az átlagköltés (+17 illetve +14 százalékos) növekedése, s a foglaltság kismértékű (2,7 százalékos) csökkenése mellett - olvasható a BÉT honlapján.
NAPI Online, 2006. augusztus 14. hétfő, 16:25
Fotó:

A Danubius Csoport konszolidált bevétele 21,63 milliárd Ft volt az első félévben, ami 10,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az elért 921 millió Ft-os üzemi profit 31 százalékos növekedést, s üzemi szintű jövedelmezőség-javulást jelent.

Az árfolyamok változása jelentősen befolyásolta a ssoport eredményeit: a forint gyengülése egyrészt kedvezően hat bevételeinkre, viszont a hitelek átértékelésekor jelentős nem realizált árfolyamveszteséget okoz. A hiteleink értékeléséhez használt forint árfolyam az euróhoz képest 12,4, az angol fonthoz képest 11,4 százalékkal gyengült 2006. I. félévében. Így a január-június időszakra 2,14 milliárd Ft-os nem realizált árfolyamveszteséget kellett elkönyvelnünk, s emiatt adó előtti veszteségünk 1,77 milliárd Ft lett szemben a tavalyi 129 millió Ft-os nyereséggel.

A könyvekben szereplő árfolyamveszteséggel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a Danubius hiteltörlesztési és kamatfizetési kötelezettségét euró bevételeiből euróban teljesíti. Ezért ezeken a tranzakciókon nem realizálódik árfolyamveszteség. Amennyiben a forint az elkövetkező időszakban nem erősödik, az euróban képzett árakból forintban beszedett bevételeiben a társaság realizálja a "gyenge forint" pozitív hatását.

HOZZÁSZÓLÁSOK