Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A több mint 100 évvel ezelőtt Orosházáról induló Daubner cukrászda a Napi.hu tavalyi körképe szerint azon kevés helyek közé tartozik, amelyek milliárdos forgalmat bonyolítanak és akkor kiderült az is, hogy a cukrászdák közül a Daubner adta a legmagasabb fizetést a munkatársaknak. Most megnéztük, mi változott azóta az egyik legismertebb cég teljesítményében.

A főváros III. kerületében található vendéglátóhely annyiban eltér a többiektől, hogy inkább egy édességüzlet, ahol sok tortát, süteményt, pogácsát lehet kapni, de a helyszűke miatt az elviteles vásárlók vannak fölényben.

Egy mínusz, egy plusz

Nettó forgalma 2018-ban közel 1,7 milliárd forint volt. Ez 8 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi 1,85 milliárd forintos nettó bevételtől, sőt, a 2015-ben elért 1,75 milliárdot és a 2016-os 1,81 milliárdot is alulmúlja.

Ugyanakkor a Daubner nyeresége a bevétel csökkenése ellenére növekedett. A múlt évben az adózott eredmény megközelítette a 400 millió forintot, ez éves szinten 4,2 százalékos többletnek felel meg. Igaz, 2016-ban szintén 400 millióra rúgott a nettó profit, 2015-ben pedig 365 milliót tett ki.

Hány forintból lesz profit? Mennyi a fizetés?

Ha a nettó bevételre jutó nyereséget nézzük, akkor elég hatékonyan működik a cukrászda: 2018-ban a nyereség a bevétel közel 24 százalékát adta, míg 2017-ben 21 százalékos volt ez a mutató.

A fizetések növekedtek. A Daubnerben tavaly 71 ember dolgozott, egy évvel korábban még 89 voltak. A cégadatokból számolt bruttó átlagfizetés tavaly meghaladta a 360 ezer forintot, szemben az egy évvel korábbi több mint 320 ezres átlaggal. Tehát összességében a Daubner valamivel kisebb forgalom és alacsonyabb létszám mellett a beszámoló alapján nagyobb átlagfizetésekkel ért el kedvezőbb eredményt.