Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tervek szerint 2022-ben induló debreceni BMW-gyár építési területén már megkezdődött a régészeti feltárás. Összesen 15 régészeti lelőhelyet regisztráltak a több mint 240 ezer négyzetméteres helyszínen. Az első körben pedig három ókori településre is rábukkantak.

A legnagyobb területen késő császárkori (4-5. századi) település elemei, házak, tároló- és agyagnyerő gödrök, füstölők, árkok, kemencék azonosíthatók, amelyekből az egykori élet maradványaiként gazdag kerámia-, csont- és fémleletek kerülnek elő. A másik feltárt időszakot a késő vaskori (Kr.e. 4.-3.századi) kelta kultúra tanyaszerű településének elemei, kutak, gödrök, temetkezési helyek reprezentálják - írja az Autopro az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ bejelentésére hivatkozva.

A Várkapitányság Zrt. vezetésével zajlik a feltárás a Déry Múzeum szakembereivel. A kulturális örökség védelméről szóló törvényt március 12-én módosította a Parlament: ennek lényege, hogy csökkenhet az infrastruktúra és az energiaellátás szempontjából kiemelt jelentőségű nagyberuházások kivitelezési ideje, illetve szabályozzák a nagyberuházásokat megelőző régészeti feltárások folyamatát és koordinációját is. A kutatás alap esetben a munkálatok későbbre tolódásával járhat, viszont a BMW-gyár is elkészülhet időben, ha a Várkapitányság Zrt. a folyamat gyorsításáról dönt.