Debreceni BMW-gyár: komoly csúszás jöhet

A BMW Group leendő zöldmezős beruházásának is helyet adó debreceni észak-nyugati gazdasági övezet területén három ókori település romjait találták meg régészek. A feltárás akár a gyárépítésre is hatással lehet.
Szabó Dániel, 2019. március 22. péntek, 11:59
Fotó: MTI Fotó - Czeglédy Zsolt.

A tervek szerint 2022-ben induló debreceni BMW-gyár építési területén már megkezdődött a régészeti feltárás. Összesen 15 régészeti lelőhelyet regisztráltak a több mint 240 ezer négyzetméteres helyszínen. Az első körben pedig három ókori településre is rábukkantak.

A legnagyobb területen késő császárkori (4-5. századi) település elemei, házak, tároló- és agyagnyerő gödrök, füstölők, árkok, kemencék azonosíthatók, amelyekből az egykori élet maradványaiként gazdag kerámia-, csont- és fémleletek kerülnek elő. A másik feltárt időszakot a késő vaskori (Kr.e. 4.-3.századi) kelta kultúra tanyaszerű településének elemei, kutak, gödrök, temetkezési helyek reprezentálják - írja az Autopro az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ bejelentésére hivatkozva.

A Várkapitányság Zrt. vezetésével zajlik a feltárás a Déry Múzeum szakembereivel. A kulturális örökség védelméről szóló törvényt március 12-én módosította a Parlament: ennek lényege, hogy csökkenhet az infrastruktúra és az energiaellátás szempontjából kiemelt jelentőségű nagyberuházások kivitelezési ideje, illetve szabályozzák a nagyberuházásokat megelőző régészeti feltárások folyamatát és koordinációját is. A kutatás alap esetben a munkálatok későbbre tolódásával járhat, viszont a BMW-gyár is elkészülhet időben, ha a Várkapitányság Zrt. a folyamat gyorsításáról dönt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.03.22 13:32

Na nehogymá romok akadályozzák a bömöst. A fidesz módszert kell alkalmazni. Mindent felszed, kiszed, és megy valakinek az irodájába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html