Az elköltött pénz növekedésének azonban csak részben oka a kártyahasználat darabszámának bővülése, decemberben 5 százalékkal emelkedik az egy tranzakcióra jutó összeg is.

A legjelentősebb mértékben a játékboltban elköltött összegek emelkednek meg az év utolsó hónapjában: mintegy 80 százalékkal többet költenek az ügyfelek bankkártyájukkal ezekben az üzletekben decemberben, mint az év többi hónapjában. Kiemelten ugrik meg a forgalom az ajándékboltoknál (75 százalék) és a műszaki cikkeket áruló üzletekben is (60 százalék). Sokat profitálnak a karácsonyi időszakból a bútorboltok is: a szokásos költéshez képest 50 százalékkal nő ennél az üzlettípusnál a bankkártyás vásárlások volumene - nagyobb mértékben, mint az ékszer- vagy ruhaboltok esetében (40 százalék).

A forgalom növekedéséből kevésbé veszik ki a részüket az élelmiszerüzletek: "csupán" 10 százalékkal költenek többet decemberben az év többi hónapjához képest a bankkártyával a vásárlók. Meglepő módon ennél nagyobb mértékben - mintegy 20 százalékkal - nő meg a bankkártyás költések összege a gyógyszertárakban - olvasható a közleményben.