Dél-Korea is ráveti magát az orosz vakcinára

Évi több mint 150 millió adag, Covid-19 elleni orosz Szputnyik V vakcina dél-koreai gyártásáról állapodott meg pénteken az oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) és a dél-koreai GL Rapha biotechnológiai cég.
Szabó Dániel, 2020. november 13. péntek, 11:56
Fotó: Getty Images - Az orosz vakcina beadás közben.

Az RFPI közleménye szerint a felek decemberben szándékoznak megkezdeni a gyártást, az orosz vakcina globális disztribúciójával számolva. A dél-koreai gyártmányú készítmény piaci bevezetését januárra terveik - írja az MTI.

A moszkvai Gamaleja Intézet által kifejlesztett vakcina a klinikai tesztelés 3. fázisában tart, 40 ezer önkéntes bevonásával. Előállítóinak időközi jelentése szerint az oltóanyag hatékonysága 92 százalékos.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója szerint 50-nél is több országból több mint 1,2 milliárd adagra érkezett igény az Oroszországban augusztus 11-én bejegyzett oltóanyagra.

Az orosz vakcina ellen több kritikát is megfogalmaztak szakértők, állítólag számos kockázatot rejthet a használata és a hatékonyságát is megkérdőjelezik. A fejlesztők szerint ezek alaptalan aggodalmak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Brennus, 2020.11.13 22:14

Ha Dél-Korea is ráveti magát az orosz vakcinára, akkor az nem lehet rossz!
Előállítóinak időközi jelentése szerint az oltóanyag hatékonysága 92 százalékos.
Ez a hatékonyság lényegében megegyezik a Pfizer cég által kifejlesztett vakcina hatékonyságával.
Az emberek több mint 90 százalékát megvédi a koronavírustól a Pfizer és BioNTech vakcinája - írja egy előzetes tanulmányra hivatkozva a BBC.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html