Demján az eredeti állapot visszaállítását vagy kártalanítást követel

A szövetkezeti hitelintézetek reálgazdaságban betöltött szerepét hangsúlyozta Herve Guider, az Európai Szövetkezeti Bankok Szövetségének főtitkára szerdán Budapesten, a Takarékossági Világnap alkalmából rendezett ünnepségen, hozzátéve: reméli, hogy ezt Magyarországon is felismerik, és figyelembe veszik a szövetkezeti alapelveket. Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke pedig az eredeti állapot visszaállítását, vagy a szövetkezeti tagok kártalanítását szorgalmazta.
MTI-Eco, 2014. október 29. szerda, 16:53

Herve Guider az OTSZ szerdai ünnepi ülésén elmondta: a szövetség mindig felemeli a szavát, ha a szövetkezeti hitelintézetekkel szemben diszkriminációt tapasztal. Hangsúlyozta: a szövetkezeti pénzintézetek fontos szerepet töltenek be a reálgazdaság finanszírozásában, Európában a pénzintézetek fele szövetkezeti formában működik, a négyezer szövetkezeti hitelintézetnek összesen 60 millió tagja van, a kkv-k egyharmadát ezek finanszírozzák.

A szövetkezeti bankok Európában magánkézben lévő szervezetek, az egyik legfontosabb alapelv a részvételen alapuló hozzájárulás, és az egy személy - egy szavazat elvet követik mindenhol - tette hozzá. A szövetkezeti alapelvek az európai jogrend részét képezik és védettek - hívta fel a figyelmet. A szövetkezeti bankok fő jellemzője az is, hogy helyi közösségekben háztartásoknak, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) nyújtanak pénzügyi szolgáltatásokat, ezekhez a kisebb településeken élők nélkülük sok országban nem jutnának hozzá. Kiemelte továbbá, hogy a szövetkezeti struktúra egyik fő jellemzője a tagintézetek közötti szolidaritás, beleértve a helyi közösséggel vállalt szolidaritást is, így hozzájárulnak a társadalmi kohézióhoz.

Herve Guider arról is beszélt, hogy bizonyos országokban ugyanakkor nemigen értik a szövetkezeti bankrendszer lényegét. Megjegyezte, reméli, hogy Magyarországon elismerik a szövetkezeti hitelintézetek reálgazdaságban betöltött fontos szerepét, továbbá figyelembe veszik a demokratikus alapelveket, így az egy személy - egy szavazat elvet.

A tulajdon leváltjatja a tulajdonost

Demján Sándor, az OTSZ elnöke a rendezvényen elmondta, a szövetség mindent megtesz azért, hogy a szektorban visszaálljon az eredeti állapot, vagy ha ez nem sikerül, a szövetkezeti tagokat kártalanítsák. Rámutatott: a Takarékossági Világnapon a szorgalmas, eredményes munkát ünneplik, ám az ünnepséget beárnyékolja a takarékszövetkezeti szektor helyzete. "A takarékszövetkezeti szektor vagyonát elvették, kisajátították" - emlékeztetett. Az a furcsa helyzet most, hogy a tulajdon leválthatja a tulajdonost - fogalmazott.

Demján emlékeztetett arra: amikor a Takarékbank 55 százalékának az eladását kiírták, a külső pályázónak 400 milliárd forintot kellett volna letennie. Úgy vélekedett, a szektor egésze akkor pedig közel 800 milliárdot ért. Megfogalmazása szerint "ezt belső, magánszemélyi körből összerakott csapatnak az eredeti érték 2,5 százalékán, 9 milliárdért játszották át", amely megszerezte az irányítást a takarékszövetkezeti szektor felett.

Hangsúlyozta: a szektornak nem volt szüksége segítségre, a betett 130 milliárd forintra, hiszen egy évvel ezelőtt a bankfelügyelet azt állapította meg, hogy az OTSZ-hez tartozó szövetkezetek a kockázatviselés szempontjából jobbak, mint az OTP. Leszögezte, hogy a szövetség feladata megvédeni a tulajdont. Mindent meg fognak tenni, hogy az eredeti állapot visszaálljon, vagy ha nem, a tagokat 800 milliárd forinttal kártalanítsák - tette hozzá Demján.

Az ünnepi ülésen részt vett Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára is. A rendezvényen kitüntetéseket is átadtak, 62 tagszervezeti munkatárs kapta meg a Takarékszövetkezeti Érdemérem kitüntetést a takarékszövetkezeti mozgalomban végzett munka elismeréseként.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2014.10.29 21:31

@unortodox: .,.ha valakit kár ért azt kártalanítani kell ...,nem vagyunk 1952 -ben ...
-Akkor is kártalanitottak.Felmentél a Kremlbe,és verted az asztalt:-Nem úgy van az Sztálin elvtárs!!!Egyből kárpótoltak,ott a helyszinen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.10.29 21:28

Demján az eredeti állapot visszaállítását vagy kártalanítást követel
-Neki is a lábára lépett a Fidesz,mint sok millió magyarnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.10.29 18:53

y a szövetkezeti tagok kártalanítását szorgalmazta.


.,.ha valakit kár ért azt kártalanítani kell ...,nem vagyunk 1952 -ben ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html