Mivel nincs jelentkező a meghirdetett ápolói pozíciókra, a betegek komfortjából kell visszavenni: a kétágyas kórtermek több helyen háromágyassá váltak a közelmúltban, a négyágyasok pedig hattá. Ennek oka, hogy a győri kórházban az új szárny használatbavétele után több olyan osztály is alakult, amely két-három folyosói szárnyon helyezkedik el, és mivel mindenhová kéne kellő számú nővér, ezért odacsoportosítják az ellátottakat, ahol van elég személyzet.

Az érsebészeten - és még számos osztályon - a korábbi években szellősebbé tett, négyágyas kórtermeket kellett visszaállítani hatágyassá emiatt.

A probléma az, hogy jelenleg az intézményben nincs kevesebb ápoló, mint 5-10 évvel ezelőtt volt, de a feladatok átalakultak. A 36 fekvőbetegosztály a komfortosítás és a szakmai elkülönítés után több mint 50 részlegen működik. Emellett 56 szubintenzív ágy is van, ahová külön teameket kellett szervezni. A sürgősségi (SBO) önmagában 60 feletti szakdolgozói igényt generált - írja a portál.

Nem győri, hanem országos problémáról beszélünk, ami azért alakult ki, mert az ápolói képzéseket szakmunkásszinten megszüntették, az érettségi utáni, felsőfokú, OKJ-s végzettséget és diplomát kínáló képzésekre pedig egyre kevesebben jelentkeztek/jelentkeznek - ismertetik az okokat, hozzátéve, hogy a győri egyetemről a kezdő 25-30 főből csak 9-10 képzett ápoló került ki.

A Petz-kórház igazgatója a lapnak azt is elmondta, hogy havonta 2-3 ápoló mond fel, akik legalább kipróbálták a munkahelyet, de továbbálltak. Nagy a fluktuáció.

 

Egyre élesebb a konfliktus a miskolci kórházban - mi lesz a betegekkel?

A rendőrség és az ÁNTSZ is vizsgálja miskolci kórház onkológiáján magántulajdonban lévő sugárterápiás gépek használatnak jogszerűségét. A kórház és a cég közötti vita immár a betegellátást veszélyezteti - írja a gépek tulajdonosának kijelentésére hivatkozva a Népszava. Nincs megállapodás a Miskolci Központi kórház, és korábbi onkológiai szolgáltatója, valamint a gyógyító munkához szükséges eszközöket magáénak valló Medcenter között.

 

A fotó illusztráció, forrása: Katona Vanda/Napi.