Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a babaváró kölcsön szabad felhasználású, mégis előfordulhat, hogy a folyósító bank a meglévő és az annak kiváltására felveendő kölcsön törlesztési terhét együttesen veszi figyelembe a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) számításakor.

A pénzügyi portál érdeklődésére a a K&H Bank pedig annyit mondott, hogy a hitelkiváltás ügyfelenként eltérhet a kiváltott hitel típusától függően. A CIB Bank pedig úgynevezett zárt hitelkiváltási folyamatot biztosít, azaz a kiváltott hitel törlesztőjével nem számolnak - így biztosítani tudják, hogy a kiváltott hitel rendezéséig az ügyfél nem fér hozzá a fennmaradó összeghez.

A babaváró kölcsönigényléseket a bankok a belső üzletszabályzatuk alapján bírálják el - ezek azonban többnyire nem nyilvánosak. Az OTP közzétett egy speciális babavárós szabályzatot, ám de ennek a tartalma sem túl bíztató a hitelkiváltáson gondolkodóknak. A legnagyobb magyar bank nem zárkózik el attól, hogy a babaváróból szabaduljon meg valaki régi hitelétől, de feltételei vannak. A kiváltásra akkor jogosult az ügyfél, ha az új kölcsönösszeg legalább 500 ezer forinttal magasabb a kiváltott tartozásnál (ezt ráfolyósításnak hívják). Ha pedig az igénylő nem kap annyi babaváró kölcsönt, amennyi a régi tartozást maradéktalanul rendezné, köteles a fennmaradó tartozást maradéktalanul kiegyenlíteni.

A jogalkotók külön módosítással gondoskodtak arról, hogy kaphasson babavárót, aki szerepel ugyan a központi hitelinformációs rendszer (khr) negatív adóslistáján, de tartozását már rendezte. A fő szabály szerint a teljesítéssel lezárt mulasztások egy évig szerepelnek a nyilvántartásban, majd azokat 12 hónapon belül automatikusan törlik.

Azok az esetek azonban, amelyeknél a hitelmúltat egyezséggel zárták le, a lezárástól számított 5 évig, az eredeti adatátadástól számítva legfeljebb 10 évig bent maradnak a negatív rendszerben. A CIB szerint a hitelelengedés negatív információnak számít, szabályaik szerint tehát ők itt sem kaphatnak babaváró hitelt. A K&H is arról tájékoztatta a portált, hogy az ilyen státuszú ügyfeleknek nem adnak babavárót.