A vonatkozó jogszabályok alapján a pénzintézeteknek 2015. április 30-ig kell postára adniuk a fogyasztói kölcsönszerződések elszámolását tartalmazó értesítéseket. A Magyar Postának - a pénzintézetek jelenlegi előrejelzése alapján - csaknem 2 millió darab ajánlott-tértivevényes levélpostai küldeményt kell kézbesítenie a normál forgalmon felül.

Eddig csaknem 1,2 millió darab ilyen típusú küldemény érkezett be a Magyar Postához, amely a várható mennyiség kb. 70 százaléka. Csaknem 700 ezer devizahiteles levelet már átvettek az ügyfelek, több mint 400 ezer küldemény feldolgozása és kézbesítése jelenleg folyamatban van. Több mint 30 ezer esetben a küldeményért nem jelentkeztek vagy a megadott címen az ügyfél már nem volt elérhető, így azokat visszakézbesítette a Magyar Posta a feladóknak. A kézbesített levelek kétharmadát háznál, vagyis a címzés helyén, míg egyharmadát a postákon vették át az ügyfelek. A Magyar Posta tapasztalata szerint a devizahiteles küldemények sikeres kézbesítési aránya jobb, mint az egyéb értesített küldemények esetében.

Annak érdekében, hogy az ügyfelek mielőbb megkaphassák a leveleket, és ne alakuljon ki jelentős torlódás sem a kézbesítésben, sem a postai átvétel során, a Magyar Posta a küldeményfeldolgozás, a kézbesítés és a postai átvétel területén is megerősített kapacitással dolgozik. 2015. április 25-én, szombaton csaknem hetven kézbesítő járásban szombaton is dolgoztak a kézbesítők - fogalmaz a közlemény. Hozzátették: amennyiben a feladásra rendelkezésre álló utolsó héten a beérkező küldeménymennyiség indokolttá teszi, az Országos Logisztikai Központ levélfeldolgozó központjában és egyes kézbesítőjárásokban ismét lesz szombati munkavégzés, továbbá egyes posták - szintén indokolt esetben - hosszabb nyitva tartással állnak az ügyfelek rendelkezésére.

Az április 30-án feladott küldemények kézbesítésére - tekintettel a hosszú hétvégére - május 4-től kerül sor. A jogszabályi előírások alapján, az ajánlott-tértivevényes levelek esetében a Magyar Postának a levél felvételét követő harmadik munkanapig kell a küldemények 85 százalékának, a feladást követő ötödik munkanapig pedig a küldemények 97 százalékának kézbesítését megkísérelnie. Amennyiben a levelet nem sikerül háznál, vagyis a címzés helyén kézbesíteni, akkor a kézbesítési kísérlet napját követően 10 munkanapig a posta a címhez tartozó illetékes letéti postán tartja a küldeményt. Ha a címzett ezt követően sem jelentkezik a küldeményért, akkor a posta visszaküldi a levelet a feladónak.