Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár megerősítette, hogy augusztus végére feláll a Nemzeti Eszközkezelő, amelynek feladata egyebek mellett a fizetésképtelenné vált emberek otthonainak és az újonnan építendő szociális családi házaknak a kezelése lesz.

Az államtitkár az MTI beszámolója szerint elmondta, hogy pénteken kormányszóvivői tájékoztatót tartanak az árfolyamrögzítés részleteiről. Mindazonáltal közölte, hogy a 15 százalékos árfolyam-különbözeti garancia mértéke biztosan nem változik.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a havi törlesztő részletek 2015-től sem haladhatják meg 15 százaléknál nagyobb mértékben az árfolyamrögzítés idején fizetett összeget. Ha az árfolyameltérés ennél nagyobb, akkor a törlesztés futamidejét kell megnövelni.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy nem kötelező sem a rögzített árfolyam igénybevétele, sem a szociális családiház-építési programban való részvétel. Közölte: jelenleg is tárgyalnak a közjegyzői kamarával, hogy a szerződésmódosításokat a legolcsóbban, lehetőség szerint ingyen lehessen elvégezni a rászorulók esetében.

A Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a kormány az első ütemben 80 családnak épít 40-80 négyzetméter alapterületű családi házat, az első épületek már jövő március végén elkészülnek. Szaló Péter elmondta, hogy az ócsai szociális családiház-építési programra, amelynek során 500 családnak építenének ingatlanokat, 4-5 milliárd forintot szán a kormány.

Erre a célra idén 775 millió forint áll rendelkezésre - tette hozzá. Az építkezés kivitelezésével a Belügyminisztériumot bízta meg a kormány; a tervek szerint a beruházást összekötik a közmunkaprogrammal.

A kormány szükség esetén megvizsgálja, hogy Ócsa mellett mely településeket lehet bevonni a programba - mondta Kovács Zoltán.

Ócsa fideszes polgármestere a csütörtöki tájékoztatón visszautasította azokat a megjegyzéseket, amelyek szerint a településen gettó épülne.

Bukodi Károly elmondta, hogy a településen szükség szerint bővítik az óvodai-iskolai kapacitásokat és az infrastruktúrát, bár ehhez a saját források vélhetően nem lesznek elegendők.