Devizahitelek - Fontos bejelentést tett az Erste

Átmenetileg, három hónapra felfüggeszti az árfolyamgátra jogosult, nem teljesítő deviza alapú jelzáloghitel-ügyletek felmondását az Erste Bank Hungary Zrt. annak érdekében, hogy legrászorultabb ügyfelei is igénybe tudják venni a kiszélesített árfolyamgát adta lehetőségeket.
MTI-Eco, 2013. november 8. péntek, 13:57
Fotó: Napi.hu

Az Erste azért döntött a nem teljesítő adósok esetében a hitelszerződések felmondásának felfüggesztéséről, mert bízik abban, hogy az árfolyamgát rendszerének kiszélesítésével a legnehezebb helyzetben lévő ügyfelek is megmenthetők - idézi a közlemény Jelasity Radován elnök-vezérigazgatót. A bank szerint az árfolyamgátrendszer kiszélesítése a már 90 napnál régebbi tartozást felhalmozott devizahiteles ügyfelek számára is megoldást kínál.

A havi törlesztő részletek jelentős csökkenése komoly segítség lehet számukra, hogy ismét fizetni tudják hitelüket. Ezzel a lépéssel is szeretné ösztönözni a bank az árfolyamgát igénybevételére jogosult, nem teljesítő ügyfeleit a programba való belépésre - közölte az Erste.

Az árfolyamgát rendszerét az Erste, a bankszektor egészéhez hasonlóan, támogatta és kínálta jogosult ügyfeleinek. A rendszer mostani kiszélesítése annak elismerése, hogy ez az a megoldás, ami hatékony és azonnali segítség az ügyfeleknek, költségei kezelhetőek és beláthatóak az ügyfelek, az állam és a bankok számára - áll a közleményben.

A vezérigazgató szerint bár az árfolyamgát bővítése a bankok számára tehernövekedést jelent, az Erste Bank úgy ítéli meg, hogy a jelenlegi körülmények között az árfolyamgát rendszerének megnyitása az ügyfelek, az állam és a bankok számára is előremutató megoldás.

Az Országgyűlés a héten döntött a devizahitelesek megsegítéséről szóló törvényjavaslatról. Az új jogszabály kiszélesíttette azok körét, akik beléphetnek az árfolyamgátba, így már a 90 napon túli tartozással rendelkezők is élhetnek ezzel a lehetőséggel. A törvényt a Duna Híradó információi szerint Áder János köztársasági elnök csütörtökön aláírta.

Rogán Antal, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője csütörtökön közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: több bank ügyfelei is jelezték szerdán és csütörtökön, hogy tartozással rendelkező ügyfelek szerződéseit hirtelen elkezdték felmondani azért, hogy a fizetési elmaradással rendelkező adósok ne léphessenek be a számukra is megnyíló árfolyamgátba.

A Fidesz frakcióvezetője arra kérte a bankokat, hogy ne gátolják, hanem segítsék a fizetési késedelemmel rendelkezők belépését az árfolyamgátba. Rogán Antal emellett arra kérte a Magyar Nemzeti Bank elnökét, vizsgálja felül a devizahitelek napokban történő bankok általi felmondását.

HOZZÁSZÓLÁSOK