Devizahitelek: két pénzintézetet meszeltek el szerdán

Elutasította a Merkantil Car Gépjármű Lízing Zrt. és a Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt. által a magyar állam ellen benyújtott devizahitelekkel kapcsolatos keresetét a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.
MTI, 2014. szeptember 24. szerda, 10:48
Fotó: Napi.hu

A bíró a szóbeli ítélethirdetés során mindkét pénzintézmény esetében kifogásolta az általános szerződési feltételek rendelkezéseinek megfogalmazását, mely a törvényszék szerint nem átlátható és a fogyasztó számára sem egyértelmű.

A felperes keresetében arra hivatkozott, hogy költségeit az általa igénybe vett Magyar Posta Zrt. szolgáltatás díjai befolyásolták, amelyre ő nincsen befolyással. A bíróság azonban úgy véli, hogy a felperes szerződéseiben nem határozta meg pontosan mely postai szolgáltatásokat veszi igénybe és melyek azok, amelyeknek költségei a fogyasztót terhelik. Ebből kifolyólag a perbe hozott általános szerződési feltételek sértik az átláthatóság, az egyértelműség tételes megfogalmazás, az objektivitás és az arányosság elvét, így azok tisztességtelenek és érvénytelenek - hangzott el az ítélet indoklásában.

A törvényszék ugyanakkor helyt adott a felperesi érvelésnek abban, hogy a Merkantil Car Gépjármű Lízing Zrt. és a Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt. szerződéses kikötései egyaránt biztosítják a fogyasztó számára az ingyenes felmondás lehetőségét, tehát a felmondhatóság elvének eleget tettek.

A bíróság szintén elutasította a pénzintézetek eljárás felfüggesztésére és az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Bírósághoz fordulásra vonatkozó indítványát, a Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt.-t 1,270 millió forint, a Merkantil Car Gépjármű Lízing Zrt.-t pedig 1,447 millió forint perköltség megfizetésére kötelezte.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.09.24 15:01

Kis ember-kis per.

Részt kellett vennem egy kis perben, pár ezer forint a tét.

A bíróság elhalasztotta a tárgyalást, mindenféle tanú meghallgatásokat rendelt el meg hasonlók.

Mondom: a per értéke pár ezer forint, de nem döntött benne az első tárgyaláson.

Vannak azonban nagytekintélyű bírák, akik számára egy olyan ügy, amilyennel mások - a gazdasági és jogi körülmények vizsgálata miatt - nehezen bírkóznának meg, egy-két órás tárgyalás után döntenek.

Gyorsan, hatékönyan...ilyen a Magyar Bíróság!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2014.09.24 10:54

Hajrá Magyar Állam!
Fúj, fúj, tisztességtelen darazsak!
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html