Devizahiteles perek: csak most kezdődik az igazi tánc

Várhatóan november végén, december elején hoz határozatot az Alkotmánybíróság (Ab) arról, összhangban van-e az alaptörvénnyel és a nemzetközi rendelkezésekkel a július elején elfogadott első adósmentő törvény. Az Ab-t négy ügyben a törvényszék kereste meg. Tizenöt bankper eközben az ítélőtáblán folytatódik, a résztvevők ugyanis megfellebbezték az elsőfokú ítéletet - írta a Magyar Nemzet.
Napi.hu, 2014. szeptember 22. hétfő, 11:26
Fotó: Napi.hu

Mostanáig az elsőfokú eljárásra kizárólag illetékes Fővárosi Törvényszék birkózott a banki devizaperekkel a július elején elfogadott első adósmentő törvény alapján. Hamarosan bekapcsolódik az ügyintézésbe a Fővárosi Ítélőtábla, s - egy másik szálon - az Alkotmánybíróság is.

Már tizenöten fellebbeztek

A perekben a bíróság eddig 51 ítéletet hozott, ebből 48 felperesi keresetet utasítottak el teljesen. Három esetben részben helyt adtak a keresetnek. Egy pénzintézet visszalépett, három pert pedig felfüggesztettek azért, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult. A visszalépő a Banco Primus Fióktelep Magyarország volt, részlegesen pedig a K&H Bank Zrt., az UCB Ingatlanhitel Zrt. és a Magyar Cetelem Bank keresetét hagyták jóvá. Az Alkotmánybírósághoz az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet, az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank összevont perében, valamint az OTP Ingatlanlízing ügyében fordult a Fővárosi Törvényszék. Egy esetben - az augusztus 27-i elutasítást követően - a szeptember 17-i tárgyaláson úgy döntött a Fővárosi Törvényszék, hogy kiegészítő ítéletet hoz abban a perben, amelyet az AXA Bank indított a magyar állam ellen a devizahitel-szerződések ügyében. A kiegészítő ítéletet szeptember 25-én ismertetik.

Eddig tizenöt elsőfokú ítélet ellen jelentettek be fellebbezést a résztvevők: 12 kérelmet a hitelintézetek nyújtottak be, hármat pedig az alperesként szereplő magyar állam.

A jogszabály alapján a táblabíróságnak a tárgyalást tizenöt napon belüli időpontra kell kitűznie, mégpedig úgy, hogy az ügyfelek három nappal korábban értesüljenek az ellenfél kérelméről. A másodfokú ítéletet legkésőbb a harmincadik napon hirdetheti ki a bíróság.

Eddig a négyszáz hazai pénzintézet közül összesen 79 perelte be az államot, azt állítva, hogy általános szerződési feltételei nem voltak tisztességtelenek. Az ügyek többségét az állam nyerte meg, de hitelintézet is részleges sikert könyvelhetett el.

A lap értesülései szerint az Ab megkezdte a devizaügy előkészítését, a testületnek ugyanis a törvényszéki megkeresésekre kilencven napon belül válaszolnia kell. Az előadó bíró a polgári jog professzora, a szerződések jogának szakértője, Lenkovics Barnabás lehet. Az ügy bonyolultsága miatt döntés november végén, december elején várható - írta a Magyar Nemzet. (Az Ab-t - alkotmányjogi panasszal - maguk a pénzügyi intézmények is megkereshetik, de majd csak akkor, amikor ügyük jogerősen lezárul. Ehhez az szükséges, hogy a törvényszék után az ítélőtábla és a Kúria is határozatot hozzon a júliusi, első adósmentő törvény alapján.)

Szerdán dönthet az Országgyűlés a bankok elszámolásáról szóló törvényjavaslatról, amely egyaránt érinti a deviza- és forinthiteleseket is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.09.22 16:55

@langede: Gyakorlati kérés: központozzon.

Gyakorlati hozzászólás: Alternatíva az állami csalás a banki csalással szemben?

Köszi!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2014.09.22 16:46

@Tibi27: "Hahahaaaaa! Buktaaaaa!"
Az ironikus az hogy ha a bankok nyernek még akkor sem győzhetnek. Csak máshogy kell elkönyvelniük a veszteséget. Hiszen ki az a hülye aki fizeti tovább a devizahitelét szinte az élete végéig különösen miután a bank végrehajtotta és elvitte a lakást/házat/autót. 100e-vel mutatnák a középső ujjakat az adósok. Na akkor lenne a bukta a bankoknak. Én személy szerint ezt csinálnám. Nem kell ide devizaper. a bank csak a jelzálogig követelhet. 5 év után minden követelés elévül. Aztán szia.....bankok lehet menni a kormányhoz panaszkodni hogy alkosson devizahiteles törvényt mert senki nem hajlandó fizetni. Ekkor lenne igazi "Hahahaaaaa! Buktaaaaa!"
Ehhez képest a mostani rendezés teljesen konszolidált. Van esély az újrakezdésre a szerződések is továbbmennek, továbbmehetnek.
nem nagyon látok más alternatívát. Sokkal rosszabbul járnak a bankok ha tömegesen hagynak fel a fizetéssel az adósok. Mi rosszabbul járunk mert még évtizedekig visszhangzik a devizahitelezési probléma. Aki devizahitelt vett fel az gyakorlatilag kizárja magát a gazdaságból. Fogyasztani nem fog hitel meg pláne nem vesz fel. Sőt szerintem akinek esze van az lelép külföldre oszt' a bank vigye csak a lakást. Akik maradnak azok feketén dolgoznak hogy a fizetésből ne lehessen letiltani, minden vagyon a gyerekre.
Tibi mért lenne ez olyan jó, mért drukkolsz ennek a verziónak.
Kapitalizmusban bizony előfordul hogy rossz gazdasági döntést hozunk. Túl kell lépni minél gyorsabban annál előbb indul be a gazdaság. Meg kell tanulni lekezelni pl angolszász országokban csődvédelem: nem viheti a bak a házat fizetés x% mehet csak törlesztésre. Na arra lennék kíváncsi hogy mit szólna ehhez a bankszövetség minibálbér 30% vihetik. Sok adós kiegyezne ezzel.
A baj az hogy náluk a bankoknak semmilyen kompromisszum készsége nincs. Döbbenetesen más a hozzáállásuk az adósokhoz itt nálunk(mint pl Írországban fizetési nehézség esetén átütemezés xév csak kamat, logikus nem érdeke a banknak hogy csődöt jelentsen az adós mert az neki rosszabb).
Erre a "merevségre" jött a deviza hiteles csomag meg az Orbán kormány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.22 14:50

@Tibi27: ..HA ÍGY LENNE ,AKKOR NEM ORDIBÁLNÁK TELE EURÓPÁT ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2014.09.22 13:15

@kanri: "A bankok is, hogy mennyit adjanak:)"

És a kettő köszönőviszonyban sem lesz egymáshoz...
És a bankoknak lesz igazuk, mert sajna a pénzükre még ennek a zállamnak is szüksége van... És hát erősebb kutya élvezi a nemi élet előnyeit! :)))

Hahahaaaaa! Buktaaaaa!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.09.22 12:47

@illiber: A bankok is, hogy mennyit adjanak:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html