Devizahitelesek: a problémamentes ügyfeleknek kevés pénz járhat vissza

A jegybank első rendelete a devizahitelesek többségénél nem alkalmazható, a zömében problémamentes forinthitelek után viszont egyáltalán nem biztos, hogy jár visszatérítés. A devizahitelesek számára kellemetlen meglepetés lehet, hogy számos korábban kapott kedvezményt beszámítanak majd az elszámolásnál - írta a Világgazdaság.
Napi.hu, 2014. november 6. csütörtök, 10:59

Az MNB kedden egy rendeletet már elfogadott a problémamentes (ahol a fogyasztó egyszer sem esett késedelembe, illetve nem részesült semmilyen kedvezményben) adósok hiteleinek elszámolásáról. A jogszabály szövege azonban még nem ismert.

Az MNB statisztikái szerint 2014 első félévének végén meglévő valamivel több mint 6400 milliárd forintnyi háztartási hitelből 3820 milliárd forintnyi volt a problémamentes, elvileg tehát a hitellel rendelkező adósok többségével az első rendelet alapján fognak elszámolni a bankok.

A lap szerint a gyakorlatban viszont a visszatérítésre valóban jogosult adósok többségét csak a később kiadandó rendeletek érintik majd. Az egyes hiteltípusoknál ugyanis a problémamentes hitelek aránya eltérő. A támogatott forint lakáshiteleknél a legjobb a helyzet, ezek 92 százaléka tartozott július végén ebbe a kategóriába. A többi támogatott kölcsönre is jellemző volt, hogy a kamatukat önkényesen nem nagyon tudták változtatni a bankok, hiszen a rátákat kormányrendeletben szabályozták, a kamatperiódusuk pedig általában ötéves volt.

A deviza lakáshiteleknél már komolyabb térítésről lehet szó, visszajár az adósoknak az árfolyamrés és - mivel a bíróságok most már jogerősen is tisztességtelenné nyilvánították a legtöbb hitelintézet egyoldalú szerződésmódosításait - a kamat- és díjemelésekkel beszedett pénz is. A deviza lakáshitel-állománynak azonban az idei első félév végén már csak a fele volt problémamentes, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pedig csak 34 százalék volt az arány. Majdnem 2 ezer milliárd forintnyi deviza jelzáloghitel pontos elszámolását tehát csak a későbbi rendeletek szabályozzák majd. A hatályos törvényből annyit lehet már sejteni, hogy az ilyen adósoknak valaha adott kedvezményeket beszámítják majd a visszatérítésbe, és csökkenti a visszajárót az árfolyamgát során elengedett követelésrész is - írta a Világgazdaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

agonia, 2014.11.10 08:13

@Abbe: Lesz, aki úgy jár jobban, ha nem forintosít.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.11.06 20:31

@kanri: " Bizony sokan pofára fognak esni. "

Sajnos ez lesz a helyzet. Nincsen jó megoldás. Most már nincs.
A jövő évi költségvetésben nem szerepel a forintosítással kapcsolatos költség. Egy gazdasági lap szerint valószínűleg azért, mert csak 2016-ban lesz aktuális. Addig a szándékosan alacsony szinten tartott forint kivégzi a még lábon állókat is. Az emberek majd keservesen megtanulják a zsebükön, keresztül, hogy nem lehet populista politikusoknak hinni. Drága lesz a tandíj, ez tény.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.11.06 14:22

Bizony sokan pofára fognak esni. Unorti meg zokogni fog és emlegeti majd az elmúlt 9874 évet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

1112, 2014.11.06 13:57

Szerintem a kormány megint nem gondolta át, hogy mit is akar, és még rosszabb helyzetbe hozza az adósokat mint amilyenbe most vannak. Először is alkotmány ellenes az ha az adósokat megkülönbözteti. Minden adósnak meg kellett volna adni a lehetőséget arra, hogy vég törleszthessen. Ezt csak a gazdagok kapták meg, a többi deviza adós meg rosszabbul jár mindenkinél. Ezért kár volt ennyi milliót elkölteni az ügyvédekre. A végtörlesztést nagyon egyszerűen meglépte a kormány nem kérdezte hogy ki jár jobban, persze, hogy a kormány tagok jártak a legjobban vele, saját magukat mentették meg. Most nem mentés van hanem sárba taposás. Minden adósnak 180 forinton kell átváltani a tartozását, én nem engedem piaci árfolyamon átváltani. Nem kényszeríthet a kormány arra, hogy rosszabb helyzetbe kerüljenek az adósok. Kósa azt mondta kacsa, hogy piaci árfolyamon forintosítanak, Felcsuti ma azt mondta piaci árfolyamon lesz. Ezt nem lehet engedni, tönkre teszi az embereket a kormány. Az a lényeg, hogy megszabaduljanak a deviza hiteles szerződésektől, mert még van benne más tisztességtelenség is amit nem vizsgáltatott ki a kormány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html