Devizahitelesek figyelem: Ennyi pénz jár vissza pontosan!

Az MNB elkészítette a devizahiteles ügyfelekkel történő elszámolás módszertanát, ennek alapján az ügyfelek túlfizetéseit tőke-előtörlesztésként kell elszámolniuk a pénzügyi intézményeknek - adta hírül a jegybank.
Napi.hu, 2014. november 4. kedd, 15:32

A rendeletet kedden fogadta el az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa.

A bejelentés szerint az alapmódszertant szabályozó rendelet kizárólag a problémamentes szerződések elszámolására terjed ki, amelyek esetében a fogyasztó egyszer sem esett késedelembe, illetve nem részesült semmilyen kedvezményben. A rendelet november elején lép hatályba.

A pénzügyi intézmények tisztességtelen szerződéses kikötései kapcsán a 2014. évi XXXVIII. törvény megteremtette az elszámolás elvi lehetőségét, míg a 2014. évi XL. törvény meghatározta a fogyasztókkal való elszámolás elveit és keretrendszerét. Ez utóbbi jogszabály felhatalmazta az MNB elnökét arra, hogy a jegybank speciális szaktudását felhasználva az elszámolás részletszabályait rendeletben szabályozza.

Az alapmódszertant szabályozó MNB rendelet kialakítása során a jegybank egyeztetett az Európai Központi Bankkal, a Magyar Bankszövetséggel és a tagjai által delegált banki szakértőkkel is

A pénzügyi intézmények a kedden elfogadott rendelet szerint három módszertan közül választhatnak a fogyasztókkal való elszámolás során, egy intézmény azonban csak egy kiválasztott módszertant alkalmazhat a rendelet hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerződésekre. Mindhárom módszertan alapját a fogyasztói túlfizetés tőke-előtörlesztésként való elszámolása adja és teljesen azonos eredményre vezet. Az MNB a választási lehetőség megteremtésével lehetővé teszi, hogy a pénzügyi intézmények belső elszámolási rendszereik sajátosságait figyelembe véve a lehető leggyorsabb, leghatékonyabb módon végezhessék el az elszámolásokat.

A kedvezményekkel, illetve késedelemmel érintett szerződésekre vonatkozó elszámolási módszertant szabályozó jogszabály már csak egyféle módszertant tartalmaz majd és az első rendelet módszertanát egészíti ki.

A hónap második felében még további három rendeletet alkot az MNB. Az egyik a kedvezményekkel, illetve késedelemmel érintett szerződésekre vonatkozó elszámolási módszertant szabályozza, egy másik pedig a végelszámolás vagy felszámolás alatt álló pénzügyi intézmények elszámolási módszertanát, valamint az elszámolási fordulónapokat és a pénzügyi teljesítés határidejét fogja szabályozni. MNB rendelet szabályozza majd a fogyasztók tájékoztatását rögzítő előírásokat is.

A jegybank azt is bejelentette, hogy a fogyasztók tájékoztatását rögzítő rendelet elfogadásáról tájékoztatja majd a közvéleményt, ezzel egyidejűleg részletes ismertetést ad a fogyasztók teendőiről és a határidőkről. Mivel a pénzügyi intézmények is csak ezt követően tudnak bővebb tájékoztatást adni, a fogyasztóknak az elszámolással összefüggésben a negyedik MNB rendelet megjelenéséig nincs teendőjük. A három rendelet kialakításánál az MNB szintén folyamatosan egyeztet a piaci szereplők képviselőivel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ubisanyi, 2014.11.05 10:49

@unortodox:

Hahaha,ja,annnyira idegesek lesznek,hogy csak na! Lesz sírás-rívás háttérhatalméknál! Nem lennék most az imperialisták helyébe! Elő kell szedni a térképet,meg kell nagyítóval keresni M országot. Aztán,ha nagy nehezen megtalálják,megnézik a gazdasági adatainkat is. Ekkor robban ám a röhögés bomba! Háttérhatalmék ülnek az asztal körül, visítva röhögnek,a térdüket csapkodják,folyik a könny a szemükből. Az egész ország 100 milliárd eurót termel, egy közepes német vállalat csinál ennyit,hahaha, naggyon jóóó! Kiderítik,hogy mi is a fizetőeszközünk,hahaha! Valami forint nevű izé, a nemzetközi pénzforgalom 0.001 %-a bonyolódik rajta! Érted?! Hahaha,beszarás!-röhögnek háttérhatalmék.
Aztán előveszik a könyvelést, áthúznak egy-két számot,kihúznak egy-két tételt a rubrikáinkból, és áttérnek a komoly dolgokra. Nálunk meg a következő tíz évben vegetálás jön, amit a történelem könyvekben majd az orbáni pangás idejének neveznek. És kitántorog az országból újabb félmillió jó emberünk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

konrada, 2014.11.05 09:06

@kanri:
Ami egyébként rendben is van, elvégre azért voltak alapvetően alacsonyabbak a kamatok,mert a frank inflációja lényegesen alacsonyabb volt, így azzal csak minimális mértékben kellett számolni, ellentétben a forintnál, melynél akkoriban a kamatból 5-7% volt az infláció.

...de persze az már nincs, és nem is volt rendben, hogy kettős árfolyamelszámolással, majd igazából indokolatlan mértékű kamatemeléssel játszottak a bankok.

...az viszont, hogy nem tudta a kedves hitelfelvevő, hogy a svájci frank kamata többek közt azért is alacsonyabb, mert majd annak árfolyama követi majd az infációt, így az mindenképpen növekedni fog, az őket minősíti. (Mondjuk az már plusz szívás, hogy az alacsony kamat másik fontos oka - stabil, kiszámítható bankrendszer - miatt a svájci frank árfolyama jóval nagyobb mértékben nőtt, hisz az EU valutájához képest is közel 20%-kal emelkedett.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nemtom5, 2014.11.04 22:36

Azért ne drukkoljunk már a bankoknak. Nem foltak ők akkora jófejek. Persze ehhez a politikusainkra is szükségük volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.11.04 20:35

@unortodox:
Akkor lesz okod az örömre, ha egészet nem varrják a magyar állam azaz az adófizetők nyakába. Már pedig odavarrják, mert visszamenőlegesen csak a diktátorok hoznak törvényeket, azok is óvatosan, mert soha nem lehet tudni....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.11.04 19:27

@unortodox: várd meg az AB döntését, aztán meg a nemzetközi bíróságét. Aztán lepődj meg, mert 250 Ftn lesz foríntosítás. Aztán ugasd szépen: JÓ HÍR!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html