Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az összes érintett ügyfélnél - mintegy 227 ezer ügyben - a bank az elszámolást és a forintosítást - technikai értelemben - a mai nappal végrehajtotta -, az ügyfelek az írásos értesítéseket pedig folyamatosan, április végéig megkapják - jelentette be Harmati László, az Erste Bank Zrt. lakossági vezérigazgató-helyettese. Az így elszámolt fogyasztói követelés kissé több, mint 100 milliárd forint.

Az Erste segít a hitelek megmozdítani

A jogalkotó jelentősen egyszerűsítette a bankváltást a forintosítás idejére. Az Erste most előállt a saját, bankváltásra ösztönző ajánlatával. A bank új ajánlata elsősorban induló költségek nélkül, 100 ezer forintos induló jóváírással csábít - mondta Tenke Gábor, az Erste Bank lakossági és mikrovállalati termékfejlesztési igazgatója. A váltóknak hathavi díjmentes számlavezetés jár.

Az ajánlat szombattól lesz elérhető, 3 millió forint minimális hitelösszeg esetén lehet vele élni. A 100 ezer forint a folyósítást követően azonnal jár - az "ajándék" összeg után nem kell adózni, mivel az nyilvánosan meg van hirdetve, mindenki számára elérhető. A kamat: mindenki számára Bubor plusz 2,5 százalék - további feltétel a 200 ezer forint feletti havi jövedelem .

A lakáshitellel vagy szabad felhasználású hitellel rendelkező ügyfeleknek a váltáshoz csupán elég, ha a bankjuktól megkapott értesítő levelet beviszik az Erste fiókjába. Az idén januártól hatályos hitelfék-szabályokat a mostani hitelkiváltásnál nem kell alkalmazni. Az ügyfelet elbocsátó bank semmilyen végtörlesztési díjat nem számíthat fel, illetve egy jogszabály kedvezményes közjegyzői díjat ír elő, amit most elenged az Erste.

A szerződés módosulásától számítva 60 napja lesz az ügyfélnek dönteni, hogy marad-e a hitelben vagy kiváltja azt egy másikkal. Ezt követően további 90 napja lesz a kiváltás megvalósítására, addig kell a pénznek beérkeznie a régi bankhoz.

Nemcsak az elszámolásban részt vettekre számítanak

Az ajánlat nemcsak az elszámolásban és forintosításban érintett ügyfelek számára áll, azzal minden más lakáshiteles is élhet - az utóbbiak számára ez normál végtörlesztési eljárást jelent majd.

Az Erste speciális forintosítási ajánlatot ad egy preferált árfolyamon - a 2004. május elseje előtt folyósított saját ügyfeleknek is. A korábban bejelentette cél, hogy ne legyen ilyen állománya a jövőben. Ez az euró esetén a jelenlegi árfolyamot, míg a svájci frank esetén a forintosításii jogszabályban szereplő árfolyamot jelenti. A magyarországi jelzáloghitel-piac erősen kompetitív, miközben erősödik az ingatlanpiac is - véli Harmati.