A törvény előírása alapján az elszámolás a deviza alapú hitelesek, illetve a törlesztőrészleteiket ténylegesen devizában fizető adósok esetében 2015. február 1-jei, a forinthitelesek esetében 2015. június 30-i fordulónappal történik. Az erről szóló elszámolási értesítőket azonban csak később kapják meg a fogyasztók: a deviza alapú kölcsönöknél 2015. március 1. és április 30. között, a devizában törlesztettek és a forinthitelek esetében 2015. augusztus 1. és szeptember 30. között kell megküldeniük azokat a pénzügyi intézményeknek. Ha viszont az adott intézmény által indított elszámolási per -előbbi esetben- március 1-ig, illetve -utóbbi esetekben- augusztus 1-ig nem zárul le, akkor az elszámolás megküldésének határideje az érintett fogyasztói körnek a per befejezésétől számított 60. nap - adta hírül a jegybank.

A fogyasztók az elszámolás során visszakapják a futamidő alatt tőlük tisztességtelenül elvont kamatokat, költségeket, illetve a deviza alapú hitelesek a tisztességtelen árfolyamrés összegét. A pénzügyi intézmények kiszámítják és egy levélben érkező elszámolási-forintosítási értesítőben közlik a levonás nyomán fennmaradó kölcsöntartozás és a jövőben fizetendő törlesztőrészletek összegét is. Ezzel együtt a deviza alapú és a ténylegesen devizában törlesztett kölcsönöket átváltják forintra.

Az elszámolás alapján visszajáró összegeket az elszámolás megküldésétől számított 15 munkanapon belül kell a pénzügyi intézménynek jóváírnia vagy - a már megszűnt fogyasztói szerződéseknél - átutalnia, kifizetnie. Az új, kedvezőbb törlesztőrészletek fizetése első alkalommal az elszámolás megküldésére nyitva álló határidő utolsó napját követő hónapban történik. Aki például áprilisban kapja meg elszámolását, így májustól fizethet alacsonyabb törlesztőrészletet. Az elszámolás során a februári fordulónaptól az elszámolási értesítésig tartó esetleges túlfizetést is jóváírják.

A törlesztőrészlet mértékét az elszámoláson kívül más törvényi intézkedés is csökkenti. A deviza alapú jelzáloghitelesek már 2015. január 1-jétől csökkenést tapasztalhatnak majd, mivel a pénzügyi intézmények ekkortól már nem a piaci, hanem a rögzített árfolyamon (svájci frank esetében például 256,47 forinton) számítják a törlesztőrészleteket. A törlesztőrészletek további csökkenését okozza, hogy valamennyi, az elszámolás kapcsán érintett hitelszerződésnél legkésőbb 2015. február 1-jétől vissza kell állítani a tisztességes kamatokat, amely jellemzően megegyezik a szerződéskötéskori kamattal.

A pénzügyi intézmény az elszámolási-forintosítási értesítőt az általa ismert utolsó postacímre küldi meg tértivevényes küldeményként. Ha egy kölcsönszerződéssel több adós érintett, akkor azok közül annak kerül kiküldésre, aki a pénzügyi intézménynél kapcsolattartóként szerepel. Ez jellemzően az a személy, akinek az értesítések korábban postázásra kerültek. Így az időközben esetleges adatváltozást a fogyasztóknak célszerű mielőbb bejelenteni. Ha egy fogyasztó hitelszerződése már megszűnt, s már nincs élő kapcsolata a pénzügyi intézményével, fontos, hogy postacímét egyeztesse, címváltozás esetén pedig közölje a vele elszámoló pénzügyi intézménnyel. A bankok, illetve az MNB honlapján letölthetők az erre szolgáló változásbejelentő űrlapok.

A pénzügyi intézmények egy jegybanki rendelet alapján kötelesek tájékoztatni a fogyasztókat az elszámolással kapcsolatos tudnivalókról honlapjuk "Elszámolási és forintosítási információk" menüpontjában, illetve ügyfélszolgálataikon, s közé kell tenniük a folyamathoz esetlegesen szükséges kérelem-, és egyéb nyomtatványmintákat. Az MNB folyamatos ellenőrzésének köszönhetően a pénzügyi intézmények eleget tettek e tájékoztatási kötelezettségnek. Az elszámolással kapcsolatos információkról az MNB saját honlapján is tájékoztatja a fogyasztókat, s a pénzügyi intézményeket is.

2015. február 1-jével hatályba léptek fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény új fair banki szabályai is. Ezek a fogyasztói érdekek hatékonyabb érvényesülését és védelmét szolgálják a lakossági hitelezésnél azzal, hogy a szerződéskötést megelőzően szigorúbb tájékoztatási követelményeket és átláthatóbb kamat-és költségszabályokat írnak elő.