Diákhitel: utóvizsgára utaltak

Február elsejétől megnyílt a lehetőség: az egyetemeken, főiskolákon tanulók több banknál és takarékszövetkezetnél vezetett számláikon is igényelhetik a diákhitelt.
NAPI, 2003. február 26. szerda, 06:34
Fotó:

Szemlélődésünkből kénytelenek voltunk kihagyni a CIB Bankot, amely - bár bizonyos kedvezményes számlakonstrukciót ajánlott a fiataloknak - nem vállalta a diákhitel-ügyintézést. Vizsgálatunkból úgyszintén kikerültek a takarékszövetkezetek is, mivel a fővárosban - a Diákhitel Központ honlapjának tanúsága szerint - szolgáltatásuk nem érhető el…
…Magunk közt szólva valami hasonlót éreztünk a Magyar Külkereskedelmi Bank esetében is. Első találkozásunkkor nem is tudtuk elfogadni azt a banktól kapott tájékoztatást, amely szerint a diákhitel-ügyintézéssel csak és kizárólag a Váci utca 38. szám alatti központi irodában foglalkoznak és az első fiók után egy újabb után néztünk. Itt kiderült: az előző kirendeltségen sem tévedtek, a bank valóban centralizálta ezt a szolgáltatást, amelytől ezek szerint aligha vár tömeges ügyfélszámbővülést.

Némi örömöt okozott ugyan, hogy a második helyen a banki alkalmazott hölgy megpróbált segítséget nyújtani számunkra, ám a néhány percnyi internetes keresgélés után kinyomtatott tájékoztató nem a bank saját anyaga, hanem a Diákhitel Központ által a bankoknak és takarékszövetkezeteknek kiadott brosura volt.

Az Általános Értékforgalmi Bankba betérő ügyfelet ezzel szemben elborítja a diákszámlacsomagot népszerűsítő kiadvány, ami az alapinformációkkal megelégedőket teljes mértékben ki is elégítheti. A gond csak akkor kezdődik, ha az ügyfél a papírok felmarkolásánál némileg többet szeretne. Az ügyben saját bevallása szerint kevéssé járatos ügyintéző ugyan maximális segítőkészségről tett tanúbizonyságot, amikor - hogy a kedvezményeket is értsük - átadta nekünk a standard számlavezetési és kártyakondíciós listát és a diákcsomag jutalékszabályzatát, ám annál a pultnál, ahova átirányított bennünket további információért, már elakadt a tájékozódási folyamat. Az itteni hölgy szavaiból kiderült, ő még a saját kis füzetüket sem olvasta, nem tudja, miként is zajlik ez a dolog, így szóba sem kerültek a hiteligénylő csomag, illetve az igénylés feltételei. Rövid és eredménytelen próbálkozás után feladtuk.

Az Inter-Európa Bankban viszont hiába vadásztunk bármilyen ismertetőre. A kiszolgáló azonban legalább felkészült volt. Elmondta, hogy ehhez a bulihoz valójában semmi köze nincs a banknak, itt a számlanyitás a lényeg, amely több-kevesebb kedvezménnyel jár. A számlakedvezmények taglalása azonban láthatóan nem az ő feladata - hitellel foglalkozó kollégáról van szó -, erre nem is fecsérelt túl sok szót, mint mondta, a számlát néhány pulttal odébb kell megnyitni. Azt viszont megtudtuk, hogy megnyitott számla esetén nála a 300 forintért beszerzett igénylőcsomagot kitöltve elindul a folyamat. Hasonló áron (igaz, hivatalosan 240 forint+áfa címen) juthatunk hozzá az igénylőcsomaghoz az OTP Bankban is, de az ügykezelő itt nyomban figyelmeztetett: a díjat a bank magára vállalja, ha valóban náluk történik meg a hiteligénylés.

HOZZÁSZÓLÁSOK