Szereti a dinnyét? Akkor erről tudnia kell!

Szeptember második feléig is elnyúlhat a dinnyeszezon a következő évektől a meleg időjárásnak köszönhetően, ami nemcsak a fogyasztóknak, de a termelőknek is nagy lehetőséget jelentene, mivel az exportpiacokon könnyen értékesíteni tudják a kései termést - mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti osztályának elnöke a Magyar Időknek.
Domokos László, 2018. augusztus 20. hétfő, 18:15
Fotó: Napi.hu

Ennek oka, hogy a felmelegedő időjárás - a megfelelő technológiák alkalmazása mellett - már lehetővé teszi a szezon meghosszabbítását. Ez nagy lehetőséget jelent a gazdáknak is, mivel magas exportáron értékesíthetik a termést Európa számos országában.

A kontinensen hazánk a legnagyobb dinnyetermesztő a mediterrán országok után, viszont a szezon nem egyformán alakul. Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban már május elején kezdődik a dinnyeszezon és jellemzően július végéig tart, az export júniusban és július elején a legnagyobb a déli országokban - írta a napilap.

Mivel Európában a nyár végére már elfogy a dinnye, ezért a meleg szeptemberi időszakban, hosszabb hazai szezonnal - magas felvásárlási árak mellett - komoly piaci lehetőséget jelent a magyar gazdáknak - véli Mártonffy.

Ehhez szükség van a megfelelő technológiai felkészülésre mind a termelésben, mind a fajtaválasztásban. Ehhez már rendelkezésre állnak az eszközök.

Az idei dinnyetermés mennyisége 190-200 ezer tonna körül alakulhat, és a minőség is kiváló. Az itthon megtermelt dinnye 40 százaléka megy exportálra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.20 23:39

@laci_52: nos, ön nyugger, azaz kitartott, éhenkórász, mihaszna ingyenélő... Miért nem megy el dinnyét szedni?

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.08.20 22:50

Eközben máshol azt olvastam, hogy a késői érésű dinnyét a gazdák a földön hagyják, mert nincs, aki leszedje. Hogy is van ez?

Ha valóban jó piaca van nyár végén a dinnyének, talán többet kellene fizetni és akkor lesz, aki leszedje.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html