Dinnyeárak: lenyomták a Tescót, beelőz a CBA

A múlt héten kitört a dinnyebotrány: a termelők és a kamara célkeresztjébe a nagy láncok közül csak a Tesco került. Július 10-től azonban változott a világ: most éppen egy CBA a legolcsóbb, 119 forinttal, míg a Pennynél hamarosan 90 forint alá kerülhetnek a kilónkénti árak. Íme, a Blokkk.com dinnyeár körképe.
K. Kiss Gergely, 2017. július 10. hétfő, 15:21
Fotó: Pixabay

Tavaly július 19-én indította az agrárkamara a dinnyeszezont. Az Aldi, az Auchan, a CBA, a Lidl, a Metro és a Spar kínálta 46 üzletben a dinnyéjét. 2017-ben július 6-án kezdeményezte a kamara az akcióját, most a Tesco is beszállt a vásárlócsalogatásba - olvasható a portálon.

Pócs János, a heves-jászsági dinnyetermelői körzet fideszes képviselője, már korábban, a Tesco július 6-9. közötti négynapos dinnyeakciója nyomán felháborodásának adott hangot: számításai szerint egy hektárnyi területen kétmillió forint a gyümölcs előállítási költsége - Heves-Jászságban 420 hektáron termelnek dinnyét -, és ennek megfelelően a kilónkénti termelői ár minimum 140-160 forint. (A Blokkk.com szerint nem véletlen, hogy a görögdinnye termőterülete 20 százalékkal kisebb 2017-ben, mint tavaly volt).

A Budapesti Nagybani Piacon a június legvégi adatok szerint 120-170 forint között jelölték meg a hazai első osztályú görögdinnye bruttó átadási árát, amit ajánlott kínálati árnak neveznek.

A Tesco egyébként július 6-9 közötti napokra (négy napra) hirdette meg 99 forintos dinnyeakcióját. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra szólította fel, hogy július 10-től ne adja 100 forint alatti áron a dinnyét: ez most sikerült, hiszen visszaállt a 129 forintos ár. A kamara szerint ez radikális árletörő akció.

Az időjárás a dinnyetermelők kedvében járt eddig, hiszen a nagy kánikulában jobban fogy a finomság. Bár éppen csütörtöktől, július 13-án, az akciós váltónapon jön némi lehűlés, de úgy tűnik, a dinnyepiacon is: jönnek az új dinnyeárak, 100 forint alatt adják majd többen is a csíkos görögdinnyét.

A görögdinnye lehet első, vagy másodosztályú, amit nem minden boltos tüntet fel az árcéduláján. A származási hely, már csak az illendőség kedvéért is, Magyarország, amit az élelmiszer-biztonsági hatóság ellenőrizni fog.

Árak: nagyok a különbségek

A blokkk.com július 10-én körbejárt fővárosi élelmiszeres nagyáruházakat, megnézett egy-két piacot és kisboltost is, ki mennyiért méri a dinnyéjét. A legolcsóbb dinnyét a Fény utcai piac CBA Príma áruházában látták, 119 forintért, igaz, ez másodosztályú volt (ők legalább odaírták).

A Lidl és a Tesco 129 forintért kínálta a dinnyéjét, az Aldi és a Penny 149 forintért, a Spar pedig rátett erre még egy tízest, első osztályba sorolt dinnyeként kínálva. A piaci dinnyeárusok ceruzája már vastagabban fogott, az utcai árusok és a kisboltosok is - 50-150 forinttal - drágábban adták kilónként a görögdinnyét. Ehhez persze hozzátartozik, hogy utóbbiak drágábban is veszik, nem közvetlenül a termelőtől, hanem sokszor nagykereskedőtől, például a nagybani piacokon.

Görögdinnye árak (forint, 2017 július 10.)
CBALidlTescoAuchanAldiPenny MarketCBA onlineSpar Mammut, Eurocenter
119.-129.-129.-139.-149.-149.-149.-159.-
Forrás: Blokkk.com


Nemsokára heves dinnyeár eső várható

A nagyáruházaknál július 13-án indulnak a szokásos heti akciók, amiből bizony a görögdinnye nem marad ki. A portál tudomása szerint a Penny a 149 forintos dinnyeárat 89 forintra nyomja le, pontosan egy héttel a dinnyeszezon indító után. Az Aldi 95 forintért adja, de a Lidl sem tétlenkedik majd a maga 99 forintos árával. Az Auchan és a Tesco még nem rukkolt elő újabb árakkal, de valószínűleg nagyon nem fognak lemaradni.

A végére már csak egy kérdés marad: ki fizeti meg az olcsó dinnye árát?

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazakasl, 2017.07.11 06:21

A méregzöld, vagy majdnem fekete görögdinnye az valóban görögdinnye. Lehet tehát az ára is "dinnyés"!
De amikor a teljesen igénytelen, szaré-hugyé szinte bárhol megtermelhető, különösebben sok mezőgazdasági kezelést egyáltalán nem igénylő tökdinnyéket árusítják - mintegy dinnye gyanánk - nos akkor máá nehogy sajnáljuk a termelőket!
Köztudott - az igazi görögdinnye valójában igényes gyümölcs. Ámde a nagyobb méretű, és valami tökfélével keresztezett, teljes mértékében igénytelen (még Lőrinc napja után is bárhol árusítható, és kapható) dinnyeféleséget látjuk, egyáltalán nem hasadhat meg szivünk azon, hogy hűűű de mennyire ráfizet a dinnyeárra az a szegény őstermelő ..
Aztán - láttam én már dinnyeföldet "leápolni" tárcsás boronával, hogy ne lehessen, de ne is kelljen a termelői árat kissé lejjebb vinni!
És még mi ítéltük el valamikor Braziliát, mikor gőzhajóik és gőzmozdonyaik "kávéüzemben" mentek. Hogy a világpiaci kávéárakat a túltermelés miatt ne lehessen lejjebb vinni, mindenütt simán azzal tüzeltek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.07.10 23:56

Hűha de naqgyon fontos a dinnye ára.
Fontoskodnak a narancs bolsevikok, az anyag és árhivatal megmondja mi mennyibe kerül.
Nehogy ám ár verseny legyen ami ócska kapitalista szokás. A mi narancs nemzeti kommunizmusunk majd megszabja a nemzeti dinnye nemzeti árát!
Idiótizmus ami a dinnye körül folyik. Röhej.
Ha drágább dinnyét eszünk gazdagodni fog az ország. dinnye minisztérium, dinnye kamara dinnyekormány, tök mindegy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.07.10 22:41

cba ban akkor se mennék ha ingyen adnák. Mutyira nem vagyok vevő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.07.10 22:33

"ki fizeti meg az olcsó dinnye árát?"

Jó kérdés, a válaszhoz tudni kellene, mennyiért veszik az üzletláncok a dinnyét ez persze nyilván üzleti titok. Ha olcsóbban veszik az eladási árnál, akkor marad rajta némi nyereségük, minden rendben van.

Ha viszont drágábban szerzik be az eladási árnál, akkor veszteségük keletkezik, amit más áruk eladása hoz be(hiszen a legtöbb ember nemcsak egy dinnyét vesz) . Ezt hívják úgy, hogy keresztfinanszírozás és a Kereskedelmi Felügyelőség feladata eldönteni, hogy a tisztességes kereskedelem határai között van-e(szerintem igen!).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html