Diplomáciai bonyodalom lehet a bankadóból

A szerdai kormányülés után várhatóan felszáll a füst és a pénzügyi szektor tagjai megtudják, melyik ágazat milyen mértékű különadót köteles befizetni, illetve mi lesz a vetítési alap.
Nagy László Nándor, 2010. június 30. szerda, 08:35
Fotó:

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Sok kérdés az utolsó pillanatig nyitott, a Napi információi szerint a múlt csütörtök-pénteki államtitkári egyeztetésen nem jutottak egyezségre. A Napi úgy tudja: a kormány ultimátumszerűen közölte, hogy az általa javasolt két verzióból kedden kell választaniuk az érintetteknek.

A helyzet változékonyságát mutatja, hogy a Magyar Bankszövetség által múlt pénteken kiküldött véleménykérő íven szereplő megoldásról banki körökből tegnap már azt nyilatkozták: túlhaladta az idő. Ebben a szövetség arról kérte ki a tagbankok véleményét, elfogadható-e számukra, hogy a bevállalt befizetésekért cserébe 2013-tól 2020-ig a most adóként lerótt összegeknek megfelelő mértékű társasági adókedvezményt vehessenek igénybe. (A felvetéshez "boldogan" csatlakoznának a biztosítók is, amelyek kétharmada számára a most már 30 milliárd forint fölé szökő idei árvízi kártérítés mellett masszív veszteséget okozna a számukra "ajánlott" 36 milliárdos befizetés, sőt immár az "önként" vállalt 20 milliárd is az elviselhetőség határán van.)

Bár kedvezőnek tűnik, de híreink szerint a "visszaírós" javaslatot több pénzintézet elutasította. Egyrészt számos hitelintézetnek a társasági adóból kitermelhetetlen a rájuk eső befizetendő összeg (a biztosítóknál több ilyen lenne), másrészt az anyacégeket nem lehet meggyőzni arról, hogy a magyar kormány javaslata a még elfogadható kategóriába tartozik.

Híreink szerint ilyen értelmű levelet kapott a miniszterelnök az öt legnagyobb hazai pénzintézet tulajdonosától, s emellett jó néhány - köztük több európai - országból is érkeznek diplomáciai figyelmeztetések a kabinetnek: a kormányok nem veszik jó néven, hogy az általuk kisegített bankok most majd azért nem tudják az előzetesen megállapodott rendben törleszteni adósságukat, mert a magyar kormány túlzott mértékű elvonást alkalmaz leányaikkal szemben.

Szakértők szerint a visszaírásos megoldás a kormánynak sem jó, mivel Brüsszel számára eredményszemléletű adatokat kell adni a költségvetésről, márpedig egy ilyen nullszaldós megoldás ezek alapján nem javítja a költségvetés adatait.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nagyt55, 2010.06.30 12:35

Nem kell ezen ennyit molyolni! Be kell a 200 mdFt-ot fizetnii!
Amikor a 2-3-4%-os lakáshitelekből 12-15%-os a 90-es években, akkor bajban volt az ország, azt be lehetett vezetni, akkor most is baj van, s most meg a bankokat kell megadóztatni! Régi mondás: ahol van, onnét kell elvenni! Az, hogy az adott országban az anyabank felelőtlenül htelezett, - ott is, - az még nem zárja ki, hogy itt a " leány" ne fizessen különadót!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html