A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) negyedévente közölt, a legnagyobb adótartozókat felsoroló listáin rendszeresen felbukkannak olyan cégek, amelyeknek azonos a székhelye. Az elmúlt években ilyen visszatérő cím volt a "cégtemetőként" elhíresült, Tatabánya, Komáromi út 31. szám alatti földszint 1-es lakás (ezen cégekről bővebben itt olvashat), míg a NAV idei első negyedéves és a 2012. utolsó negyedéves listáján feltűnik például két budapesti - a XIII. kerület, Béke tér 7., földszint 2. és a IV. kerület, Virág utca 39. földszint 1. alatti - lakás, amelyekbe összesen kilenc nagy adótartozó céget jegyeztek be - ezek együttesen 1,8 milliárd forint adóval tartoznak, a mulasztásért kiszabott bírságok és késedelmi pótlék (jogkövetkezmény) összege pedig meghaladja az 1,4 milliárdot.

E két cím a CégHmester céghely szolgáltatást és cégalapítási szolgáltatást nyújtó vállalkozáshoz tartozik, amely a honlapja szerint Budapesten 9 irodát működtet. A Béke téri lakás 467 működő vagy már nem működő vállalkozásnak ad, illetve adott otthont székhelyként, telephelyként vagy fióktelepként, s ezek közül jelenleg 47 áll felszámolás és 33 végelszámolás alatt, 35 jogutód nélkül megszűnt - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A Virág utcai lakás mintegy 540 cégnek adott helyet, közülük jelenleg 97 áll felszámolás és 24 végelszámolás alatt, 114 jogutód nélkül megszűnt. (Az összesítésbe azok a cégek is bekerültek, amelyek az adott címeken vannak bejegyezve, de az adataikban nem szerepel pontosan az emelet és ajtó száma.)

Vezetőt, tulajdonost cserélt a nagy adótartozók

Az újpesti Virág utcai címen bejegyzett Clean One Kft.-vel szemben 2011 szeptemberében indult adóvégrehajtás, az adótartozása mára a jogkövetkezményekkel együtt meghaladja a 200 millió forintot. A takarítócéget 2009 decemberében alapították, nettó árbevétele 2010-ben közel 142 millió forint volt, mérleg szerinti eredménye 672 ezer forint. Ügyvezető-tulajdonosa az ukrajnai, beregszászi lakhellyel bejelentett Antoni Oleksandr.

A Virág utcai székhelyű Nemere és Társa Kft.-n mintegy 250 millió forintot keres az adóhatóság, a társaságot 2006 januárjában tiszajenői székhellyel jegyezték be, tulajdonosa Nemere János és Vitencz Tibor volt 2009 októberéig, ekkor egy újabb adóvégrehajtás indult a cég ellen és tulajdonost, illetve székhelyet is váltott. Ekkor került Újpestre, ügyvezető-tulajdonosa Jaskó János lett, akinek neve egyébként 11 cégben tűnt már fel a Céginfo.hu adatai szerint, ezek többségét felszámolták vagy épp végelszámolás alatt áll, és mindössze három (köztük a Nemere és Társa Kft.) működik még, legalábbis papíron. A kft.-nek nincs elérhető mérlege.

A Virág utcai székhellyel létrehozott, autókereskedő Partic Car Trade Kft.-vel szemben több mint 300 milliós követelése van a NAV-nak. A cég adószámát felfüggesztették, a cégbíróság 2012 októberében megállapította, hogy nem található a bejegyzett székhelyén, a képviseletre jogosult személy pedig ismeretlennek minősül - a cégadatok szerint az ügyvezető-tulajdonosa a Parcetic Pavel, akinek lakóhelye Suriname Köztársaságban van. E cégnek sincs elérhető mérlege.

 

Nagy adótartozók egy székhelyen*
SzékhelyCégAdóhiány
(M Ft)
Jogkövetkezmény
(M Ft)
Bp., XIII., Béke tér 7. fszt 2.Page-Pen Kft.115,363,3
Trefend Kft.449,9420,7
Sz.Z. Live Jobs Kft. v.a.165,5117,7
Clapboard Kft.156,786,4
Debxon Kft.142,0105,2
Bp., IV., Virág u. 39. fszt 1.Clean One kft133,887,1
Nemere és Társa Kft.132124,2
Partic Car Trade Kft.163,3156,9
Landes-Markt Kft.415,3261,1
*példák, a NAV 2012 IV. és 2013 I. n.éves adóslistáján,
CégHmester székhelyszolgáltató két címén.
Forrás: NAV

 

A szintén Virág utcai székhelyű Landes-Markt Kft.-től összesen 670 milliót követel az adóhatóság. A cég fő tevékenysége vegyes termékkörű nagykereskedelem, tulajdonosa és ügyvezetője 2010 szeptemberi alapításától 2011 júliusáig a soltvadkerti Kudik Csaba volt. Azóta a vajdasági, szabadkai lakosú Vojnic Elvira. A cég székhelye Budapest és Szegedet követően került az újpesti Virág utcába. A cégnek mindössze egy leadott, 2010-es mérlege van, de abból nem derül ki semmi a tevékenységére vonatkozóan, mivel működésének első négy hónapjában nem volt bevétele. Kudik Csaba egy másik érdekeltsége, a szintén vegyes termékű nagykereskedelemmel foglalkozó Bavitrade Kft. is Vojnic Elvira nevére került, 2011 májusában, akkor a cégnév is megváltozott, DinOthar 2000 Kft.-re. A 2006-ban létrehozott cég 2009-ben még 457 millió forint nettó árbevételt ért el, vesztesége meghaladta az 51 millió forintot.

Béke téri cégközpont
Kép: forrás: Google Streetview

Az angyalföldi Béke téri panelház földszintjén öt, a legutóbbi két NAV-listán szereplő cég van bejegyezve. A Trefend Kft.-től 870 millió forint elmaradt adót és bírságot követel az adóhatóság Ez a cég is "közelkülföldi" hátterű vállalkozás, az ukrajnai, beregszászi lakóhelyű Kutashi Ilona 2010 november elején vette át a céget, a székhelye pedig október végén került át a Béke térre. A cégbíróság 2012 november végén indította el a cég törlési eljárását ismeretlen székhelye miatt, a cég adószámát már 2011-ben törölte az adóhatóság. A mérnöki tevékenységgel, tanácsadással, reklámszervezéssel foglalkozó cég a 2010-et még 484 millió forint árbevétel mellett 73 ezer forintos profittal zárta. Azóta nincs online elérhető mérlege.
A Béke téri nagyadós cégekről bővebben itt olvashat.


Határon túlról érkezik a segítség

Az adós cégek eltüntetésének egyik trükkje feltételezhetően továbbra is az, hogy a nehéz pénzügyi helyzetbe került társaságokat határon túli - esetenként magyaros hangzású nevet is viselő - személyre íratják (tudtával vagy a tudta nélkül), akit nem lehet a lakóhelyén utolérni a magyar hatóságoknak.

 

Több mint 1400 milliárdos tartozást próbál behajtani a NAV

A NAV-nak 95 194 nem működő céggel szemben - felszámolás, végelszámolás, illetve megszűnés alatti, valamint törölt adószámú vállalkozásokkal - szemben összesen 1443,8 milliárd forint követelése állt fenn egy március 31-ei összesítés szerint - tudtuk meg az adóhatóságtól. Ebből 50 353 a felszámolási eljárás különböző szakaszaiban lévő társaság, ezektől 1236,5 milliárdot követel az állami adóhatóság.

A cégek ismeretlen székhelye miatt 10 824 vállalkozásnak függesztették fel az adószámát tavaly január 1-je óta. Ezek közül 8322 cégnek törölték is az adószámát, mivel a felfüggesztés 15 napos időtartama alatt nem biztosították elérhetőségüket a NAV számára. Közvetlen, felfüggesztés nélküli adószám törlést 269 esetben rendelt el a hatóság 2012. január 1-je és 2013. április 30-a között.

A NAV felfüggeszti az adószámot többek közt akkor, ha

  • az adózónak postai úton, hivatalos iratként kézbesített adóhatósági irat két egymást követő alkalommal a feladóhoz a címzett ismeretlensége miatt érkezett vissza és/vagy a megfelelő levélszekrény hiánya miatt a címzett számára kézbesíthetetlennek tekinthető, vagy
  • az adózó székhelyén végzett helyszíni eljárás alapján az adóhatóság hitelt érdemlően tudomást szerez arról, hogy az adózó a székhelyén nem található.

2012. január 1-je óta az adószámot egyből törli az adóhivatal, ha

  • az adózó által a rá irányadó szabályoknak megfelelően bejelentett székhelye nem valós cím
  • az adózó a rá irányadó szabályoknak megfelelő szervezeti képviselőt az állami adóhatósághoz nem jelentette be
  • az adózó ellenőrzése alapján hitelt érdemlően tudomást szerez arról, hogy az adózó által bejelentett szervezeti képviselő nem valós személy

Adóregisztrációval próbálják kiszűrni a csalárd cégvezetőket

A csalárd cégvezetők és cégtulajdonosok kiszűrésére vezették be 2012-től az adóregisztrációs eljárást, amely során a változásról történt tudomásszerzést követően (új vezető tisztségviselő és többségi tulajdonos megjelenésekor, illetve új cég alapításakor) az adóhatóság megvizsgálja, hogy a cégvezető és a többségi tulajdonos érdekelt-e 15 millió forintnál nagyobb adótartozást felhalmozó cégben; vagy legalább 15 milliós adótartozással 5 éven belül jogutód nélkül megszűnt cégben volt tulajdonos vagy cégvezető; vagy 5 éven belül az adó- és vámhatóság 50 millió forintot meghaladó adóhiányt vagy jogosulatlan visszaigénylést állapított meg; vagy ügyvezetője, tulajdonosa volt olyan cégnek, amelynek adószámát 5 éven belül törölte az adóhatóság.

Az adószám törlése nem változtat a cégjegyzékbe a Cégbíróság által bejegyzett vezető tisztségviselő személyén, azonban az adóregisztrációval a jogalkotó célja az volt, hogy abban az esetben, ha a társaság vélhetően csalárd szándékú személyek irányítása alá kerül, akkor ne legyen lehetőség az adójogszabályok kijátszására, a költségvetés megkárosítására - tudtuk meg a NAV-tól. Adóköteles gazdasági tevékenység kizárólag adószám birtokában gyakorolható. A jogalkotó tehát így kívánta garantálni, hogy a csalárd ügyvezetővel rendelkező, az adóregisztrációs eljárásban fennakadt cégek a továbbiakban ne vehessenek részt a gazdasági életben - közölte a NAV.

Pereskedik az adóhatóság

A NAV eddig mintegy 80 pert kezdeményezett vezető tisztségviselőkkel, köztük árnyék vezetőkkel szemben, akik az esetek többségében egyben a gazdálkodó szervezet tulajdonosai, illetve korábbi tulajdonosai is voltak.

A vezetői felelősség megállapítása után a hitelezőknek egy újabb, úgynevezett marasztalási perben lehet kártérítést kérniük a ki nem elégített követelésük erejéig. Ilyen per azonban még kevés indult. "Egyrészt a megállapítási perek időbeli elhúzódása miatt, másrészt mert egy megnyert megállapítási pert követő marasztalási per feltétele, hogy a gazdálkodó szervezet felszámolási eljárása jogerősen befejeződjön, a megindított megállapítási pereknek egyelőre kis részében indult marasztalási per is" - tájékoztatta lapunkat a NAV. "Ezen marasztalási perek jelentős részében azonban volt megtérülés, például már a perindításkor bírói felhívásra letétbe helyezett biztosíték összegéből, vagy mert a cég vezetője inkább egyezséget kötött az adóhatósággal (hogy elkerülje a marasztalási pert)" - tette hozzá az adóhatóság.