Keddtől pedig már csak egyetlen társaság szállíthat cigarettát a dohányboltokba.

A Tabán Trafik és a British American Tobacco (BAT) cége, az Országos Dohányboltellátó (ODBE) egy doboz cigaretta árának nagyjából 3 százalékát teszi el, emiatt, viszont a gyártók ennél nagyobb mértékű áremelésre kényszerülnek.

Átmenetileg azonban több márka el is tűnhet: a legnagyobbak közül hamarosan csak a BAT termékei lesznek majd jelen, sem a Phillip Morris, sem az Imperial Tobacco nem egyezett meg az ODBE-val. Állítólag kivárnak, jó esély van ugyanis arra, hogy az Európai Bizottság elkaszálja a dohányellátós törvényt, és akárcsak számos korábbi esetben vissza kell csinálni az egészet - írta a portál.

Az ODBE kizárólagos trafikellátási joga november 1-től él, de az átmeneti időszakban várható malőrök miatt beiktattak a törvénybe egy kéthetes türelmi időszakot, így november 17-ig még az ODBE mellett a régi szereplők is szállíthatnak a dohányboltokba.

Fodor Sándor, az ODBE kommunikációs vezetője az Indexnek elmondta: a két nagy céggel továbbra sincs megállapodás, eddig mindössze az Alföld Tabakkal, a BAT-tal, a Continentallal, a Danczekkel, a Tabán Trafikkal, a TTI-vel és a JTI-vel sikerült megállapodni.