Dőlnek a dominók, elindult a csődhullám

Tavaly összesen 42 amerikai olajfúrással foglalkozó cég jelentett csődöt, ami hatalmas ugrás 2014-hez képest. A szakértők szerint ez csak a csődhullám kezdete.
Napi.hu, 2016. január 26. kedd, 14:32

Megtette hatását az összeomló olajárfolyam a szektorban érdekelt cégekre az Egyesült Államokban. A Haynes and Boone jogi iroda szerint tavaly összesen 42 észak-amerikai olajfúrással foglalkozó vállalat jelentett csődöt. Az olajkutatással és kitermeléssel foglalkozó társaságok 11 százaléka kért tavaly csődvédelmet, s ez hatalmas ugrást jelent a 2014-es fél százalékhoz képest a Fitch Ratings adatai szerint - tudósít a CNNMoney.

Ez azonban csak a kezdetet jelentheti a megkérdezett iparági szakértők szerint, akik úgy vélik, a mostani helyzet az utolsó, 1986-os olajárzuhanáshoz hasonlítható, amikor a szektor cégeinek végül összesen 27 százaléka szűnt meg az Egyesült Államokban. Ha a történelem ismétli önmagát, akkor az előttünk álló évben a csődök arányának duplázódására lehet számítani - vélte John La Forge, a Wells Fargo vezető stratégája.

Már készülnek a bankok

Ennek fényében nem csoda, hogy a legnagyobb amerikai bankok jelentős nagyságú céltartalékokat képeznek, készülvén a várható csődhullámra. Az energiaszektorban érdekelt vállalkozások hatalmas mennyiségben vettek fel hiteleket akkor, amikor a kőolaj világpiaci ára hordónként 100 dollár, vagy a felett volt. A megtérülés szinte garantáltnak tűnt, azokon az árakon elég volt a cikk szerint az olajat felhozni a föld mélyéről. Most azonban, hogy a hordónkénti árfolyam 30 dollár körüli szintre zuhant, számos cégnek komoly problémái vannak adósságuk visszafizetésével.

Megdöbbentő, hogy akkor milyen sokan gondolták, hogy a 100 dollár alatti olajárfolyam egyszerűen elképzelhetetlen - mondta Mike Lynch, a Strategic Energy and Economic Research elnöke.

A tavalyi év utolsó napján jelentett például csődöt a Swift Energy, a vállalat egymilliárd dolláros lejáró adósságát szeretné valamilyen formában rendezni. Ez azonban meglehetősen nehéz egy olyan időszakban, amikor a társaság bevételei 70 százalékkal estek vissza -  a cikk szerint egy ekkora rést nehéz egyszerű költségcsökkentéssel vagy a dolgozók elbocsátásával betömni.

Félnek a piacvesztéstől

Az utolsó igazi nagy és tartós olajáresés a 80-as évek második felében volt - mondta La Forge. Akkoriban a szaúdiak kézben tartották az árak alakulását, ami jelenleg nem mondható el. Most a piacon harcban állnak az Egyesült Államok kitermelőivel, s senki sem akarja csökkenteni kitermelését attól félve, hogy piacot veszíthet. A végén azonban az amerikai cégek egy része fogja bedobni a törülközőt La Forge szerint, az OPEC-tagállamokban ugyanis nincsenek olyan kisebb szereplők, mint Amerikában. Az OPEC országokban a fúrással és kitermeléssel foglalkozó cégek jellemzően állami kézben vannak, s az államok tovább tudják tartani pozícióikat.

Amerikában viszont sok kisebb társaság futhat ki a pénzből, s ekkor jönnek majd a nagyobb játékosok, s csemegéznek olcsó eszközeikből - véli Lynch.

Meglehetősen sok vita és elemzés látott napvilágot arról, hogy elérte e már a mélypontját az olaj árfolyama. Azonban ha ez meg is történne, a nehéz idők nem érnének véget az olajipari vállalatok számára. La Forge emlékeztet arra, hogy 1986-87 folyamán is számos olajipari cég csődölt be akkor, amikor az olaj ára már rég megfordult és emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2016.01.27 08:59

@antitroll: "Az olaj kinyerése a kitermelt kőzetből speciális technológiát igényel. Ezt sem hiszem, hogy valami másra lehet használni."

Úgy van.

"Ugyanakkor 60 USD olajárnál már vastagon nyereséges a kitermelés, tehát az ismert készletekre építve a kitermelés nagyon rövid idő (szvsz fél év) alatt újra beindítható."

A palaolaj kitermelésére értetted a 60 USD árat??? Hát én nem tudom, itt is olvas az ember különböző forrásokból számokat, amik elképesztő széles skálán mozognak. Észak-Dakotá-ban lévő üzlettársaim, akik részben érdekeltek voltak a Dakota-i termelés felfutásában, mert technológiát szállítottak be, teljesen mást mondanak... speciel azt, hogy vastagon 100 USD olajár felett van benne jövő és fantázia. Persze ez lehet helyszíntől függő...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.01.27 08:57

@katter:
Mihez szeretnéd viszonyítani?
A GDP a gazdaság pénzben kifejezhető teljesítményét jelzi, benne a szolgáltatást is. És igen, ebben benne van a kurva is és a drogárus is.
Sok szkeptikus van, aki ellenérzésekkel van a GDP mint mérőszámmal szemben, de pillanatnyilag nincs jobb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.01.27 08:43

@katter:
Szerintem mindketten másról beszéltetek. A probléma nem az alaszkai hagyományos olajkutakkal van. Azok költségei szerintem ha nem is a szaud-arábiai, de hasonlítható a szibériaihoz.
A történet a képi illusztrációval ellentétben a palaolaj és olajhomok kitermelésre vonatkozik, amely költségei jóval magasabbak. Nem vagyok otthon a technológiába, csak amit olvastam róla. Én úgy tudom, hogy utóbbiakat külszíni kitermeléssel bányásszák, azaz az 5-7 hónap és a "kút" nekem itt nem értelmezhető. De ha rosszul tudom, azt elfogadom...
Szóval a külszíni kitermelés gépeit konzerválni kell, ha még egyszer üzembe akarják helyezni. Az olaj kinyerése a kitermelt kőzetből speciális technológiát igényel. Ezt sem hiszem, hogy valami másra lehet használni.
Ugyanakkor 60 USD olajárnál már vastagon nyereséges a kitermelés, tehát az ismert készletekre építve a kitermelés nagyon rövid idő (szvsz fél év) alatt újra beindítható.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.01.27 08:32

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto:
Nehéz úgy vitatkozni, ha tendenciózusan elbeszélsz a másik mellett. Mondasz egy igazságot és féligazság lesz belőle, mert nem teljes összefüggésében használod. aztán megmagyarázod és hülyeség lesz belőle...
Igazat mondtál, mert: az USA lett a világ legnagyobb olajtermelője
Féligazságot mondtál, mert: az USA lett a világ legnagyobb olajtermelője, de valójában a világ legnagyobb olajfelhasználója is. Azaz lényegében a saját piacára termelt. Írtam, de nem akartad elolvasni, hogy az USA a világ legnagyobb olajtermelőjeként csak néhány hónapja oldotta fel az olaj exportjára vonatkozó tilalmat! Miért kell ismételni magamat? Mert erre nem reagáltál, csak hajtod a zsolozsmát. Hát hova tették addig azt a rengeteg olajat (14 millió hordó/nap?)
Végül hülyeséget írtál, mert nem fog megroggyanni az USA gazdasága, legalábbis az alacsony olajárak miatt nem. Összekeverted az általad oly nagyon imádott nagy Szovjetunióval.
A finomításról meg mit akartál írni? Az számít nálad húzóágazatnak amihez sok ember kell? Helyes, akkor építsünk piramisokat!
Ha marginális tényező lenne az olajár az USA gazdaságára, akkor az olajkitermelés sem lehetett lényeges szempont (Te víziód szerint ezért rogy térdre az USA gazdasága?), hiszen mint írtam belföldre termeltek. Ezt az ellentmondást hogyan oldod fel?
Azért elég nagyvonalúan kezelted azt a statisztikát, amit linkeltem... Tudom fáj, de a számok nem igazolnak Téged. A bányászat (benne az olajjal) az USA gazdaságában meglepően kis arányt képvisel. Egy fejlett gazdaság értékmérője ez: nem a nyersanyag kitermelése, exportja a meghatározó. Nézd meg, a szolgáltatások mennyivel magasabb értéket képviselnek.
Ugyanezt hasonlítsd össze a Oroszországgal. Ordít a különbség!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gadam0114, 2016.01.27 07:51

Az olajkitermelés nem húzóágazat, de Usa az olcsó olajra épít, az olcsó nyersanyagra, az olcsó energiára. Nem véltetlenül most jöt a palaolaj, lenyomták az árakat. HA újra felmegy a kőolaj ára akkor újra beindítják a kutakat. Azért látni kell, hogy az utóbbi 2 évben sokat erősödött Amerika befolyása a világban. Inkább Kína, Oroszország és az Eu miatt aggódnék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html