Döntött a bíróság: kártérítést kell fizetnie a Malnak

Közbenső ítéletében megállapította a Fővárosi Törvényszék a Mal Zrt. kártérítési felelősségét tegnap két, a vörösiszapömlés kapcsán indított kártérítési perben − írta az Origo.
NAPI, 2012. október 25. csütörtök, 18:50
Fotó: Napi.hu

A bíróság kimondta: a cég a gátszakadással összefüggésben megsértette a felperesek, azaz az iszapkatasztrófa károsultjainak emberi méltósághoz, magánlakáshoz, testi épséghez és egészséghez fűződő személyiségi jogait. A két közbenső ítélet az első alkalom, hogy bíróság megállapította a cég kártérítési felelősségét az iszapkatasztrófa okozta károkkal összefüggésben. (Összegről egyelőre nem döntött a bíróság, csak a felelősséget állapította meg.)

A bíróság szerint a mind az iszaptározó építése, mind a karbantartása során hiányosságok léptek fel. Nem volt megfelelő a gátépítései technológia, olyan veszélyes anyagot tároltak a kazettákban, amely a környezetbe jutva jelentős károkat okozhat. Határozatában a bíróság azt is kimondta, hogy az üzem polgárjogi értelemben veszélyesnek minősül. A két évvel ezelőtti gátszakadást több ok együttesen idézte elő, az a korábbi alperesei érvelés, miszerint elháríthatatlan külső okok vezettek a tragédiához, a bíróság szerint nem állt fent - írta az Origo.

HOZZÁSZÓLÁSOK