Az indoklás szerint a több mint 5 milliárd forintos beruházás 77 új munkahelyet teremt. Az előterjesztés hozzájárul ahhoz, hogy a beruházás eredményes működésétől várt költségvetési bevételek hamarabb keletkezzenek.

A kiemelt jelleg azt jelenti, hogy a felsorolt közigazgatási hatósági ügyekben hozott döntés fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható, továbbá a beruházással összefüggésben építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

Az MTI májusi híre szerint a projekt hazai és külföldi befektetők tőkéjéből, európai uniós pályázati pénzből és banki hitelből, több szakaszban valósul meg. Az erőművet a termálvizek hasznosításában élen járó szingapúri KS Orka Renewables Pte Ltd építi fel. A föld mélyéről érkező 129 Celsius fokos termálvíz hajtja majd a turbinákat. Az így megtermelt energiát az Elmű országos hálózatába továbbítják majd a mindenkori kötelező átvételi áron.

A 2,7 megawattos kiserőmű felépítése 3,4 milliárd forintba kerül, az előkészítésére további 2,1 milliárd forintot fordítanak. Az erőmű várhatóan már a jövő évben megkezdi a termelést, hozzávetőleg 800 családi ház évi villamosenergia-igényét fogja biztosítani.

A későbbiekben a turbinák meghajtása után még 70 Celsius fok hőmérsékletű termálvízre egy másik projektet alapoznak: üvegházak fűtésére használják fel, mielőtt az EU környezeti előírásának megfelelően visszasajtolják a felszín alatti vízbázisba. Az üvegházak területe 11 hektárt tesz majd ki, azokban zöldséget termesztenek majd. A projektre hazai befektetőkből konzorcium alakult a Baufordg Kft., a Forrásker-Tész Kft. és a Venlo Plus Kft. részvételével.

Távlati tervek

A kertészet teljes kiépülése után a tervek szerint évi 6300 tonna paradicsomot állítanak itt elő, nagyobb hányadát exportra szánják, és évi 6-7 milliárd forintos bevétellel számolnak. A kertészet 170 környékbeli lakosnak teremtene munkalehetőséget.