Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Orbán Viktor által jegyzett mai kormányrendeletben a kabinet a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény 24/A. paragrafusára hivatkozva arról döntött, hogy a Foncière Polygone Hungária Kft. 99,9934169 százalékos társasági részesedésének az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. általi megszerzését - a kft. tulajdonában álló Hungexpo Budapesti Vásárváros ingatlan feletti állami kontroll biztosítása érdekében - közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősíti - derül ki a Magyar Közlönyből.

A hivatkozott paragrafus 2013 novemberétől hatályos, ez kimondja, hogy a kormány a vállalkozások összefonódását közérdekből - így különösen a munkahelyek megőrzése, az ellátás biztonsága érdekében - nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítheti. Az ilyen összefonódáshoz nem kell a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyét kérni.

A kormány korábban nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette, s így vásárolta meg az állam például az MKB Bankot, a Budapest Bankot, a Főgáz Zrt.-t, a Welt 2000 Kft.-t és a Bombardier MÁV Hungary Kft.-t. A kormány az állami trafikellátó létrejöttét, azaz a Tabán Trafik Zrt. és a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. összefonódását is nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, így azt nem vizsgálhatta a GVH.

A Céginfo.hu adatai szerint a Foncière Polygone Hungária Kft. tulajdonosa a francia GL Events cégcsoporthoz, illetve vezetőihez köthető Fonciere Polygone SAS. A kft. a tulajdonában lévő Hungexpo-ingatlanok bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozik, míg a kiállításszervezést a francia a GL Events SA érdekeltségében lévő Hungexpo Zrt. végzi.

A Foncière Polygone Hungária Kft. 2010 és 2014 között évente 1-1,1 milliárd forintos nettó árbevétel mellett több száz millió forintos nyereséget ért el. A francia GL Events 2005-ben privatizálta a Hungexpót, s vállalta a vásárközpont fejlesztését.