Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Média Mecenatúra program pályázatának célja, hogy négy negyedéven keresztül a hetente azonos napokon, azonos időpontban jelentkező közszolgálati műsorszámok folyamatos készítését és adásba szerkesztését támogassa. Közéleti és kulturális magazinműsor esetében legalább 46, hírműsor esetén minimum 234 adást kell a médiaszolgáltatóknak vállalniuk. Az állandó műsorszámok támogatására a médiatanács idén fordulónként legfeljebb 105 millió forintot, összesen 420 millió forintot különített el - írják.

A közlemény szerint a fordulónkénti keretösszeg 15 százalékát kulturális, negyedét közéleti magazinok támogatására kell szánni, míg 60 százalék jut hírműsorokra. Hír- és kulturális magazinműsor esetén az egy adásra elnyerhető maximális támogatás 40 ezer, míg közéleti magazinműsor esetén 60 ezer forint; az egyes műsorszámokat tervezett összköltségük legfeljebb 67 százalékával támogatja a testület.
A pályázatokat kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, az első forduló beadási határideje április 27., a támogatásokról június 13-ig dönt a médiatanács.

Dokumentumfilm is készül

A Magyar Média Mecenatúra program Escher Károlyról elnevezett ad hoc-pályázatán 1,45 millió forint támogatást szavazott meg a médiatanács a Bözödújfalu munkacímű dokumentumfilm forgatásaira. A romániai falurombolás egyik jelképévé vált Maros megyei település mellett 1975-ben 625 méter hosszú, 28 méter magas gát építése kezdődött, a felduzzasztott Küsmöd patak vize pedig a nyolcvanas években elárasztotta a falut, amelynek lakóit a szomszédos településekre költöztették.

Március közepén bejelentették, hogy a következő hetekben mintegy 15 méterrel csökkentik a víz szintjét a tározóban, hogy a vízgazdálkodási vállalat szakemberei megjavíthassák azt a hidat, amely a tóban álló irányítótornyot köti össze a gáttal. Ez több opciót ad az alkotóknak, hiszen az egyedülálló esemény régészeti, néprajzi és természetfilmes szempontból is témát kínál, amely feldolgozásra érdemes. A forgatás befejezése után a támogatottnak a forgatott anyaggal indulnia kell a mecenatúraprogram következő dokumentum- vagy ismeretterjesztő filmes pályázatán - áll a közleményben.

A médiatanács döntött arról, hogy a május 26-28-ai gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon kétmillió forint értékben ajánl fel díjakat. Egymillió forintot ad a fesztivál fődíja, az "Európa Kék Szalagja" győztese számára, továbbá 500-500 ezer forintos díjjal támogatja a Kárpát-medencei Filmszemle Kárpát-medence természeti értékei szekció természetfilmes, illetve dokumentumfilmes kategóriájának nyertesét.

Mi lesz a frekvenciákkal?

A médiatanács döntése értelmében a Lajta Rádió Kft. használhatja a Győr 103,1 MHz helyi kereskedelmi rádiós frekvenciát azt követően, hogy május közepén lejár a jelenleg itt sugárzó BMC Rádió jogosultsága. Mint írták, az új médiaszolgáltató elődjéhez hasonlóan a Rádió 1 budapesti adásával hálózatba kapcsolódva működik majd. A pályázaton eredetileg két médiaszolgáltató indult, de a Turul Média Kft.-t alaki érvénytelenségre hivatkozva ki kellett zárni az eljárásból, és ez ellen a pályázó nem kért jogorvoslatot.

A médiatanács az Esztergom 98,1 MHz helyi kereskedelmi médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására beérkezett pályázati ajánlatok alaki vizsgálata - és a hiánypótlások - után pályázati nyilvántartásba vette az FW Befektetési Kft.-t, a Turul Média Kft.-t és a Hold Reklám Kft.-t.

Heti ülésén a testület határozott arról is, hogy közzéteszi a Miskolc 103,0 MHz körzeti, a Székesfehérvár 101,8 MHz és a Tatabánya 96,7 MHz helyi rádiós frekvenciák pályázati felhívások tervezetét, a dokumentumok 10 munkanapon belül olvashatók lesznek a médiatanács honlapján.