Évi 9 százalékban állapította meg a kötött felhasználású Diákhitel2 kamatát a Diákhitel Központ Zrt. a 2012. október 15. - 2012. december 31. közötti időszakra vonatkozóan. A Diákhitel2-t igénybe vevő ügyfelek számára felszámított kamatláb 2 százalék, az ezen felüli kamatrészt a Magyar Állam kamattámogatás formájában a hitelfelvevő helyett megfizeti.

A Diákhitel1 kamatához viszonyított magasabb kamatmérték az új termék bevezetésével összefüggően felmerülő működési ráfordításokból adódik - közölték.

A központ szerint a teljes kamat biztosítja, hogy a társaság fedezetet teremtsen a hitelezéssel kapcsolatban felmerülő ráfordításaira, azaz a Diákhitel2 termék is önfenntartó módon tudjon működni. A 2012/2013-as tanév őszi félévétől igényelhető Diákhitel2 2012. október 15-étől december 31-ig tartó időszakra vonatkozó kamatlábát a forrásköltség (5,83 százalék), a kockázati prémium (1,57 százalék), valamint a működési prémium (1,60 százalék) kamatelemek alkotják.

A Diákhitel Központ Zrt. a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait változatlanul a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől, illetve nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül a tőkepiacról szerzi.