Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága - mint a Napi.hu megírta - tavaly novemberben indított nyílt közbeszerzést négy új, egyenként 500 főt befogadó börtön tervezésére és építésére.

A börtönök egyenként 14 600 négyzetméteresek lehettek, egy objektumban két-három épület töltötte volna be az adott funkciót és ezek kettő vagy pedig három szintesek lehettek volna. A kormány tavaly augusztusban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyekké nyilvánította a börtönépítéseket. A börtönök helyszínei a következők voltak: Ózd, Kemecse, Csenger és Heves.

A következő cégek tettek ajánlatot: Hunép Universal Építőipari Zrt., Kész Építő és Szerelő Zrt., Penta Industry Kft., Épkar Zrt., Swietelesky Építő Kft. és az osztrák Swietelsky Bau GmbH, Záév Építőipari Zrt., valamint közösen a Laterex Építő Zrt. és a Grabarics Kft. Érvénytelen ajánlatot tett a Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft.

Az értékelésnél a minőség és az ár egyaránt 50-50 súlyszámmal szerepelt.

A BVOP eredménytelenné nyilvánította a tendert, mivel az ajánlatok olyan drágák voltak, hogy meghaladták az ajánlatkérő rendelkezésére álló, egyenkénti 3 milliárd 937 millió forintot.

A kormány nagyszabású, 46 milliárd forint értékű börtönprogramjának keretében 2016 és 2019 között kilenc településen - Bátonyterenye, Békés, Csenger, Heves, Kemecse, Komádi, Komló, Kunmadaras, Ózd - létesülne bv-intézet. A kormányzati tervek szerint az új objektumok 4500 fő fogvatartott elhelyezésére lesznek alkalmasak, ezzel a büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltságának megszüntetése mellett új munkahelyeket is teremtenek az adott térségekben. Az új építésű 500 fős börtönökben 250, az ezer fős intézetben 500 munkahely jönne létre.