Drága ajánlatok jöttek, nem épülnek a börtönök

Hiába érkezett számos ajánlat a négy új börtön tervezésére és megépítésére, azok olyan drágák voltak, hogy meghaladták az ajánlatkérő rendelkezésére álló, egyenkénti 3 milliárd 937 millió forintot, ezért a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) eredménytelenné nyilvánította a tendert.
Németh Géza, 2017. május 14. vasárnap, 15:04
Fotó: Napi.hu

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága - mint a Napi.hu megírta - tavaly novemberben indított nyílt közbeszerzést négy új, egyenként 500 főt befogadó börtön tervezésére és építésére.

A börtönök egyenként 14 600 négyzetméteresek lehettek, egy objektumban két-három épület töltötte volna be az adott funkciót és ezek kettő vagy pedig három szintesek lehettek volna. A kormány tavaly augusztusban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyekké nyilvánította a börtönépítéseket. A börtönök helyszínei a következők voltak: Ózd, Kemecse, Csenger és Heves.

A következő cégek tettek ajánlatot: Hunép Universal Építőipari Zrt., Kész Építő és Szerelő Zrt., Penta Industry Kft., Épkar Zrt., Swietelesky Építő Kft. és az osztrák Swietelsky Bau GmbH, Záév Építőipari Zrt., valamint közösen a Laterex Építő Zrt. és a Grabarics Kft. Érvénytelen ajánlatot tett a Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft.

Az értékelésnél a minőség és az ár egyaránt 50-50 súlyszámmal szerepelt.

A BVOP eredménytelenné nyilvánította a tendert, mivel az ajánlatok olyan drágák voltak, hogy meghaladták az ajánlatkérő rendelkezésére álló, egyenkénti 3 milliárd 937 millió forintot.

A kormány nagyszabású, 46 milliárd forint értékű börtönprogramjának keretében 2016 és 2019 között kilenc településen - Bátonyterenye, Békés, Csenger, Heves, Kemecse, Komádi, Komló, Kunmadaras, Ózd - létesülne bv-intézet. A kormányzati tervek szerint az új objektumok 4500 fő fogvatartott elhelyezésére lesznek alkalmasak, ezzel a büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltságának megszüntetése mellett új munkahelyeket is teremtenek az adott térségekben. Az új építésű 500 fős börtönökben 250, az ezer fős intézetben 500 munkahely jönne létre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.05.14 17:32

vagy évente milliárdokat fizetünk a zsúfoltan tartott elitélteknek astrassbourgi itéletek alapján, vagy tízmilliárdokat költünk új duty építésére.

vagy enyhítjük a ogszabályokat ,hogy kevesebben üljenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html