Drágább lesz az állami tankönyvterjesztés

Az előzetes hírek szerint az eddiginél drágábban fogja szervezni a tankönyvterjesztést a feladattal újonnan megbízott Kello. A kiadók torkán nagyobb terjesztői árrést akar lenyomni az állam.
NAPI, 2013. február 5. kedd, 17:41
Fotó: Napi.hu

Jelentős változást hoz az idei esztendő a tankönyvkiadók számára, az ősszel kezdődő tanévtől hatályos az új Nemzeti alaptanterv és az ahhoz kapcsolódó kerettantervek, új tankönyvrendelet lép hatályba (várhatóan heteken belül megjelenik, azt korábban a szaktárca február 15-re ígérte), valamint állami irányítás és kontroll alá kerül a tankönyvterjesztés. A kiadók rohamtempóban dolgozzák át könyveiket az új, tavaly december 21-én megjelent kerettanterveknek megfelelően (ezeket a 2013-14-es tanévtől az 1., 5. és 9. évfolyamokban vezetik be, majd a következő években, felmenő rendszerben a többi évfolyamban is).

Az iskolák tankönyvrendeléseiket a rendelettervezet szerint az eddigi február vége helyett március végéig adhatnák le, de elképzelhető, hogy az 1., 5. és 9. évfolyamban a rendelés kitolódik május-júniusig. A rendeléseket június 15-ig pontosíthatnak az iskolák, a terjesztésért felelős, monopol helyzetbe hozott, állami Könyvtárellátó Kiemelten közhasznú Nonprofit Kft.-nak (Kello) pedig tíz nap alatt kellene összesítenie a rendeléseket. A kiadók így június végén egyszerre, egy tömegben értesülhetnek arról, hogy hány könyvet rendeltek tőlük, hányat kell legyártatniuk augusztus közepéig. Ez esetlegesen problémát okozhat a kiadóknak, főleg a pótrendeléseknél és a visszáruk (kifogásolt, cserélt könyv) kezelésében - mondta tájékoztatóján Kiss János Tamás, a februártól Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt. (NTK) néven működőd Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója. Októbertől a Kello felel az országos tankönyvterjesztés megszervezésért, az iskolák csak e szervezettel állhatnak szerződéses kapcsolatban.

Kiss János Tamás szerint további problémát jelenthet, hogy a terjesztés részletszabályai még nem ismertek, így az sem, hogy a folyamat végén miként jut el a pénz a kiadókhoz, valamint az is, hogy a terjesztő és kiadók közti árrést növelni kívánja az állam. Az évi mintegy 12 milliárd forintos forgalmat bonyolító piacon eddig 12-17 százalék körül alakult az árrés, amiből mintegy 2 százalék volt a terjesztői haszon - mondta lapunknak a vezérigazgató. Az árrés Szarvas-Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozások Országos Testülete (TVOT) elnöke, a Dinasztia Tankönyvkiadó Kft. ügyvezetője tapasztalatai szerint 12-15 százalék, amiből 6-7 százalék volt az iskolák tankönyvfelelőseinek díja. A Kello most növelni kívánja az árrést (az egyik tervezetben 20 százalék szerepelt), ami a kiadók hasznának csökkentését jelentené. Az előzetes tárgyalásokon elhangzott, hogy a Kello szerint az új rendszerben kizárt, hogy annyiból mint eddig, meg lehetne oldani a terjesztést. A kiadóknak ugyanakkor még növelnék a költségeiket azzal, hogy a könyveiket nekik kellene kiszállítani a Kello regionális terjesztési központjaiba. Még azt sem lehet tudni, hogy hány regionális központ lesz az országban - tette hozzá a TVOT elnöke. A NTK igazgatója szerint az új szabályozás híján az sem ismert, hogy a Kello hogyan vonja majd be a korábbi közreműködőket, elosztókat és terjesztőket az új terjesztési rendszerbe - a korábbi hírek szerint pályázaton választanák ki a "segédeket").

Milyen a tartós tankönyv?
A minisztérium a tartós tankönyvek bevezetését tervezi az iskolákban, hogy ezzel biztosítsa az ingyenes tankönyvellátást. Véleményük szerint ezzel csökkenthetők a családok és a költségvetés terhei. Az iskoláknak kötelező lenne a tankönyvjegyzéken szereplő tartós tankönyvek választása. Kezdetben idén ősszel, az 1. évfolyamban vezetnék be. A "tartós tankönyv" fogalma azonban még nem tisztázott, a tankönyvrendelet tervezetében az állt, hogy a könyv keménytáblás, cérnafűzött, B/5-ös vagy vágott A/4-es méretű, "időtálló ugyanakkor könnyített" táblakötéssel és papír használatával. A TVOT elnöke szerint többféle technikai megoldás lehetséges, de a "könnyített táblakötés" fogalmát még pontosítani kellene. A szakember szerint nem ártana tisztázni azt sem, hogy mely tantárgyaknál, könyveknél és munkafüzeteknél célszerű alkalmazni a tartós tankönyveket, mert az eddigi tapasztalatok szerint azok a szülők, akik megtehették, eddig is vásároltak saját példányt gyerekeiknek, s az elsősöknél különösen nehéz elképzelni azt, hogy tanulás alatt ne írjanak bele a könyvbe és húzzanak alá szöveget.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.02.05 18:43

De mennyivel jobb lesz !

Bizony.

Sokkal.

Megéri a pénzét.

A gazdag németeknél egy könyvből sok gyerek tanul. beadják a könyvtárba és az kiadja a következő osztálynak.

Nálunk nem, minden évben mindenki újat vesz.

Gazdag ország, gazdag emberek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html