Drágul a kábeltévézés jövőre

Az idei 5-10 százalékos tarifaemelés után jövőre a 2008-ra várt ötszázalékos fogyasztói inflációnál nagyobb mértékű díjemelésre készül a vezető kábeltelevíziós szolgáltatók többsége.
NAPI Online, 2007. december 5. szerda, 06:30
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke.

A 13-14 legjelentősebb magyar nyelvű tévécsatornát tartalmazó, idén bevezetett Hazai csomag árán nem változtat januártól a 707 ezer kábeltelevízió-előfizetővel rendelkező UPC Magyarország, s a többi díjcsomag árának emelkedése is elmarad az MNB 2007-es 7,9 százalékos inflációs prognózisától - mondta lapunknak Szűcs László, a társaság szóvivője. A cég az idén is - az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően - a visszatekintő inflációra alapozza a tarifaemelését, amelyet részben érvényesít a műsor- és a szerzői díjak növekedésénél is. A UPC Direct, az internet- és a digitális telefonszolgáltatás ára viszont nem emelkedik.

Az AXN csatorna idei megjelenése után a UPC előfizetői egyelőre nem számíthatnak lényegi tartalmi változásra, az analóg technikának ugyanis nincsenek további bővítési lehetőségei, s egy-egy csatorna cseréje is nehezen megoldható; ennek ellenére hamarosan egy új magyar nyelvű gyerekcsatornával gazdagodik a kínálat. A digitális technika megjelenése nyomán azonban - a tervek szerint még 2008-ban - akár 30 új tévécsatornával gazdagodhat a UPC kínálata.

A mintegy 310 ezer előfizetővel a kábeltelevíziós piac második számú szereplőjének tekinthető T-Kábel az idei infláció alatti mértékben emeli szolgáltatásának havidíjait 2008. januártól - mondta lapunknak Antal Gábor, a társaság marketingvezetője. Miközben a piaci szereplők egy részénél alapvetően az ár dominál a versenyben, a T-Kábel a minőségi tartalomra, a szolgáltatás műszaki minőségére, valamint az ügyfélkiszolgálás színvonalára is sokat ad - mondta Antal. Az ügyfelek visszajelzései alapján idén versenyképesek maradtak a T-Kábel árai. (A társaság az analóg csomagok mellett digitális kábeltévé-programcsomagokat, tematikus digitális minicsomagokat, kábeltelefon-szolgáltatást és szélessávú internetet is kínál.)

A FiberNet Zrt., amely mintegy 190 ezer kábeltévé-előfizetővel rendelkezik, messze a 2007-re várható nyolcszázalékos infláció alatti áremelést tervez - mondta Müller Mihály médiaigazgató. Tarifaemelésre több ok miatt is szükség van: ide tartozik a pénzromlás, a tartalomtulajdonosok áremelése, a nagyfelbontású (hd) technológia és a személyre szabott szolgáltatások fejlesztése, valamint a digitális kábeltévé-szolgáltatás jövőre tervezett elindításához szükséges fejlesztések egyaránt.

A jelenlegi állapot szerint januárban nem emel díjat a 90 ezer kábeltévé-előfizetővel rendelkező, a piac negyedik szereplőjének számító Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. (korábban Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft.) - mondta lapunknak Sárai Endre ügyvezető igazgató, akinek reményei szerint a hamarosan 400 ezer Digi Tv-előfizető is hasonló pozícióból várhatja az új évet. Ha viszont az év során nagyarányú forintleértékelés következne be vagy a műsorszolgáltatók jelentős áremelést hajtanának végre, a társaság kénytelen lesz ezeket érvényesíteni az áraiban - jegyezte meg Sárai.

HOZZÁSZÓLÁSOK