BUX
37713

Drágul a posta

Február 1-jétől átlagosan 4,15 százalékkal emelkednek a hatósági áras postai szolgáltatások, amit a költségek növekedésével indokolt a Magyar Posta.

NAPI, 2005. január 25. kedd, 08:07

Tomecskó Tamás, a Posta szóvivője elmondta, hogy a levélforgalom jelentős része tartozik a hatósági áras körbe. A lakosságot leginkább érintő díjak közül a szabványlevél ára 30 grammos súlyhatárig 48-ról 50 forintra emelkedik. Az 50 grammos levelek kézbesítéséért 65 helyett 70 forintot kell fizetni. A levelező- és képeslapok feladási díja 48 forintról 50 forintra módosul. A prognosztizált inflációval megegyező mértékben nő a nyomtatványok feladási díja. Az elsőbbségi levelek esetében minden a régiben marad. A nagyfeladók tarifaváltozásáról azért nem adhatott pontos információt a szóvivő, mert azok külön partneri szerződések alapján számolnak a Postával, s a megállapodások keretében kedvezményben részesülnek.

A nem hatósági áras körbe tartozó szolgáltatások költségei január elsejével változtak. Ezek közül az átlagosnál nagyobb, több mint 15 százalékos áremelkedés volt az ajánlottszolgáltatásnál. Tomecskó elmondta, hogy havonta nyolc-kilencmilliló ajánlott levelet kézbesítenek a postások. Ami a csomagszolgáltatást illeti: 5 kilogrammig 9 százalékkal, 20 kilogrammig 10 százalékkal kell többet fizetni feladáskor.

Az új árak mellett azonban más változások is érvénybe léptek. A csomagoknál például megszűnt a 15 kilogrammos súlykategória. A piaci vizsgálatokból kiderült, hogy a lakosság inkább 5 kilogramm alatti csomagokat ad fel a postákon, ezért ez a változás őket kevésbé érinti. A súlyosabb, 10 és 20 kilogramm súlyú dobozok kézbesítését döntően az üzleti ügyfelek igénylik. Újdonság, hogy a leveleknél január elsejével bevezették a 750 grammos súlyhatárt. Ez sokkal kedvezőbb tarifát tesz lehetővé azok számára, akik 500 és 750 gramm közötti súlyú küldeményeket adtak fel és eddig a 2000 grammos kategória után kellett díjat fizetniük. A postánál a közelmúltban végzett vizsgálatok szerint az ötezer és kétezer gramm közötti súlyú levelek 38 százaléka az új, 750 grammos súlykategóriába tartozik.